Junkkari 1 A Webben
Den här kombisåmaskinen av modell M300 har nyligen blivit komplett och den ska levereras till Kihniö, säger Junkkaris försäljningschef Teemu Nyrhilä under en rundtur i fabriken.
Jordbruk Skogsbruk Maskin & teknik Tema

Kombisåmaskiner en
huvudprodukt för Junkkari

Det mångsidiga Ylihärmäföretaget erbjuder jordbrukare olika typer av service under den hektiska vårsäsongen. Junkkaris konstruktionsfilosofi är att erbjuda smidiga mekaniska lösningar och maskiner som är lätta att använda.

Vårmånaderna är tveklöst den absoluta högsäsongen för Ylihärmäföretaget Junkkaris del. Den exportinriktade fabriken tillverkar kombisåmaskiner, men också tippvagnar, flishuggar och syrapumpar hör till produktsortimentet.

Det är en gnistrande kall dag i början av mars när LF besöker Junkkari i Ylihärmä. Våren känns fortfarande avlägsen, men inom en överskådlig framtid lär läget vara helt annorlunda för den serviceinriktade fabriken.

– Under de veckor som vårsådden pågår är det fullt upp hos oss affärs- och servicemässigt. Jordbrukare behöver service och de kommer också hit för att hämta reservdelar till sina maskiner. Vi har under den mest hektiska perioden i bruk ett joursystem, så att jordbrukarna kan få betjäning även under veckoslut, säger Junkkaris försäljningschef Teemu Nyrhilä.

– Det har till och med hänt att någon jordbrukare åkt 500 kilometer för att anlita vår reservdelsservice. Men merparten av kunderna kommer från den egna regionen, tillägger Nyrhilä.

Kombisåmaskiner främsta varumärket

Junkkaris huvudprodukt är kombisåmaskiner som tillverkas i olika modeller. Beroende på vilken jordart och vilket tryckbehov det handlar om kan kunderna välja mellan Junkkaris S-, M- eller D-serie.

S-maskinerna är tillverkade för sådd i bearbetad jord. M-serien beskrivs som ett slags universalsåmaskin, medan D-serien är lämpad för direktsådd. Den allra största modellen Junkkari W700 har i sin tur bland annat en arbetsbredd på sju meter och den har 44 billar.

– Vi tillverkar cirka 200-300 kombisåmaskiner per år. I genomsnitt tar det ungefär två månader att konstruera en enskild maskin, säger Teemu Nyrhilä under en rundtur på fabriksområdet.

Över hälften av Junkkaris maskiner går på export för närvarande. Några stora marknader ute i världen är Norge, östra Europa och Japan.

– Ryssland, Ukraina och Moldavien är exempel på några växande exportländer i öst. Vi söker hela tiden återförsäljare i dessa länder. Vi har nyligen sålt den första 700-kombisåmaskinen till Moldavien. Vi har tre personer på plats för närvarande och dessa sköter installationsarbeten, säger Nyrhilä.

På hemmaplan i Finland brukar Junkkari sedan drygt tjugo år tillbaka arrangera användarkurser för ägare av kombisåmaskiner runt om i landet. Tidpunkten är april – några veckor innan vårbruket vanligen inleds på allvar.

– I västra Finland arrangerar vi i år en kurs i Seinäjoki i mitten av april. Det finns också ett svenskspråkigt alternativ som i genomsnitt har haft ett tiotal deltagare. Den svenska kursen hålls av en tvåspråkig anställd, Jukka Kielinen från Kortesjärvi, säger Nyrhilä som själv talar svenska under LF-intervjun.

– Svenska Österbotten med sina svenskspråkiga jordbrukare är ett viktigt område för oss. Vi har våra närmaste återförsäljare i Karleby, Seinäjoki och Närpes. Också i södra Finland betjänar vi på svenska i Åbo, Hyvinge, Virkby och Borgå, säger Nyrhilä.

Junkkari 3 Webben
Flishuggar och tippvagnar är viktiga inslag i Junkkaris produktsortiment. På vagnsidan är Norge det viktigaste exportlandet.

Smidiga mekaniska lösningar

Junkkaris konstruktionsfilosofi är att erbjuda smidiga mekaniska lösningar och maskiner som är lätta att använda. Vid behov kan även justeringar och kompletteringar göras – bland annat elektroniska fjärrkontroller och mellanpackare. Man har också ett brett urval av tilläggsutrustningar.

– Våra konkurrenter är mera inriktade på elektroniska och hydrauliska lösningar, säger Nyrhilä i samma veva.

Andra produkter hos Junkkari är tippvagnar, flishuggar och syrapumpar.

– Vi tillverkar åtta olika vagnmodeller. I Finland är det modellen J-18, som främst används till dumprar, som säljer bäst. Konkurrensen är hård på det här området. Norge är det viktigaste exportlandet för oss i det här avseendet.

– Av flishuggarna skickas hela 95 procent till utlandet. Vid sidan av Europa och Östeuropa handlar det bland annat om exotiska länder som Sydafrika och Sri Lanka. Nyligen har vi presenterat våra flishuggar på en större mässa i Paris, berättar Nyrhilä.

Försäljningen har ökat

När vi skriver mars 2019 meddelar Teemu Nyrhilä att det försäljningsmässigt och ekonomiskt går bättre för Junkkari än för ett år sedan.

– Vädermässigt var det hårt i Finland och Europa under fjolåret. Speciellt i södra Finland tampades jordbruket med svåra problem. I västra Finland var situationen bättre, säger Nyrhilä.

Vad gäller personalens storlek har Junkkari rört sig på ungefär samma nivå under de senaste åren. Företaget har idag 55 anställda och är därmed en betydelsefull arbetsgivare i Härmä- och Kauhavatrakten.

Junkkari är för övrigt en del av MSK Group-koncernen som totalt har 600 anställda varav 400 i Härmä och 200 vid uppköpta enheter i Tyskland och Slovakien. Omsättningen är 175 miljoner euro.

– Koncernen driver tre fabriker i Härmä: Junkkari, MSK Plast och MSK Cabins. Fabriken Juncar finns i sin tur i Lappo, säger Teemu Nyrhilä.

Samtidigt gäller det att inte nöja sig med att stampa på stället. Produktinnovation är ett måste för att kunna hävda sig framgångsrikt i en omvärld som präglas av allt mer hårdnande konkurrens.

– Vi har fyra personer som arbetar med produktutveckling i vårt företag. Att försöka göra produkterna allt bättre är en ständig utmaning, säger Teemu Nyrhilä.

Junkkari 2 Webben
95 procent av de flishuggar som Junkkari producerar exporteras. På bilden ses Ari-Pekka Koski som arbetar i fabriken i Ylihärmä.