Ka 6
Fredrik Sandström är mjölkproducent från Purmo och var på mässan närmast för att bekanta sig med nya utfodringssystem.
Jordbruk Maskin & teknik

KoneAgria en besökarframgång
och ljusglimt i coronavardagen

Maskinutställningen KoneAgria i Pirkkahallen i Tammerfors lockade 14.768 besökare under tre dagar förra veckan. Besökarantalet var de facto 20 procent högre än senaste gång utställningen ordnades. Hos mässbesökarna fanns en stor lättnad över att coronatiden nu ser ut att gå mot sitt slut.

– Nyheterna intresserar besökarna och vi har fått god respons av såväl besökare som uställare, säger ProAgria Tapahtumat Oy:s styrelseordförande Henri Honkola.

Förra gången KoneAgria ordnades, 2019 i Jyväskylä, besöktes mässan av 12.575 personer. Nästa gång ordnas mässan i oktober 2023 i Tammerfors.

– Vi är nöjda. Det högre antalet besökare visar på att det fanns en beställning på mässan i nuläget och även att platsen är ett gott val.

Ka 1
Markku Weckman är uppfinnaren bakom betesputsen eller maskinen för mekanisk ogräsbekämpning, den eldrivna W-cut. Den har ursprungligen tagits fram för ekogårdarnas behov, men används också till annat.

Mindre och större maskintillverkare på plats

KoneAgria hade 335 utställare. En av dem var Markku Weckman som är uppfinnaren bakom betesputsen eller maskinen för mekanisk ogräsbekämpning, den eldrivna W-cut.

– Maskinen har utvecklats för ekogårdarnas behov, till exempel för bekämpning av tistel, men används nuförtiden bland annat för att krossa potatisblast, säger Weckman.

Maskinen i 12 meters utförande kostar 25.000 euro (moms 0 %), medan den som är 7,50 meter kostar 17.000 euro (moms 0 %), maskinerna är då utan generator.

Ka 2
Lantmännens försäljare framför maskinnyheten från Kuhn. Fr.v. Dan Nybondas, Magnus Ådahl och Kari Rannisto.

En annan intressant maskin som återfinns på mässan är Lantmännens kombinerade balare och inplastare från Kuhn.

– Nyheten här att vi kan dra ut plasten 70 procent mer än våra konkurrenter och vi kan göra det med vanlig balplast, säger Kari Rannisto på Lantmännen.

Smalare rullar med balplast går att dra ut mer än breda. Lantmännen har nyligen sålt en sådan här balare till en gård i östra Nyland.

Ka 3
Pel-Tuotes Pekka Jääsk (t.v.) och Jukka-Pekka Hoffrén. Maskinen, stenplockaren Kivipekka 3,3, är aningen mindre än den klassiska 5:an och tänkt för den egna gårdens behov.

På Pel-Tuotes avdelning står Jukka-Pekka Hoffrén och Petri Jääsk och demonstrerar företagets nya stenplockningsmaskin, Kivi-Pekka 3,3 meter.

– Tanken är att vi nu också kan erbjuda en förmånligare maskin för gårdar som enbart kör för eget behov, säger Jääsk.

Startpriset på maskinen är ca 24.000 euro (moms 0 %), men varje maskin säljs enligt offertprincipen.

Ka 4
Demecas Pekka Vinkki berättar att man tydligt märkt av ett ökande intresse för biogasanläggningar just nu.

Biogas i ropet just nu

Investeringsstödet på biogasanläggningar ligger just nu på 50 procent. Demeca levererar biogasreaktorer för behov från 600 kubikmeter till 2.200 kubikmeter stallgödsel.

– Vi säljer till allt från 2 robotsladugårdar till betydligt större enheter, men vi ska ändå komma ihåg nivån här. Vi har sålt 15 stycken hittills varav vi levererat 3 stycken. Det tar 9-10 månader från affären till full produktion i anläggningen, säger Pekka Vinkki vid Demeca.

2002 började Demeca utveckla sina våtreaktorer för biogas och 2004 sålde man den första reaktorn.

– Gårdarna har blivit självförsörjande på el och värme. Vi tar full kontroll över gårdens gödselhantering för att få det här att fungera så smärtfritt som möjligt, säger han.

Ka 5
Juha Lahtinen säljer Wiljamis fukthaltsmätare för kontinuerlig mätning av fukthalten. Mätaren kan eftermonteras på vilken tork som helst.

Juha Lahtinen säljer fukthaltsmätaren för spannmål, Wiljami.

– Det speciella med vår mätare är att den ständigt mäter fukthalten, och man kan eftermontera in den på vilken torkmodell som helst, säger han.

Dessutom har mätaren en applikation så att man kontinuerligt får informationen till mobiltelefonen.

Fukthaltsmätaren går också att koppla ihop med avstängningen av torken, i varje fall på de flesta modeller.

Ka 7
Anders Engberg är ekologisk växtodlare och ordförande för Kyrkslätt landsbygdsförening. På KoneAgria i Tammerfors ville han bland annat bekanta sig med olika maskiner och gödselmedel.

Besökare från Österbotten och Nyland

Fredrik Sandström är mjölkproducent från Purmo.

– Jag är främst här för att bekanta mig med nya utfodringssystem, säger han.

Lantbrukets dåliga lönsamhet för tillfället och de stigande priserna på produktionsinsatserna oroar honom.

– Visst är det bekymrande, men som jordbrukare får man göra det bästa man kan av läget, säger han.

Anders Engberg, växtodlare från Kyrkslätt, är också på plats på mässan.

– Som ekoodlare är jag främst intresserad av maskiner för den odlingsformen och förstås också av kompletteringsgödselmedel.

Det har hänt en del inom det segmentet då Yara har köpt upp Ecolan. Också kalk och utsäde intresserar Engberg.

– Hemma har jag Donna havre och Helmi vete, men nya och lämpliga sorter intresserar alltid, säger han.

På hemvägen ska gruppen som Engberg besöker mässan med, Kyrkslätt landsbygdsförening, åka via Ellilän kievari för att äta en bit god mat.

Läs också:
Ny skördetröska visades upp av Sampo Rosenlew
Syketec fick guldmedalj för eldriven hybrid på KoneAgria