Koslapp1
Lyckan var påtaglig när Hereford-korna på Rilax gård på söndagen släpptes ut på bete. FOTO: Jessica Aminoff
Jordbruk

Kosläppsentusiaster fick
komma ut efter coronapaus

Ett Facebook-evenemang var det enda som behövdes för att 700 besökare skulle hitta till Rilax gård för att se årets kosläpp som ordnades igen efter en treårig paus.

Suget efter att få se och träffa djur har ökat och håller i sig efter coronapandemin. Och visst är en lodrät kosvans en kännspak milstolpe som berättar att sommaren står för dörren.

Redan på den slingriga Bromarvvägen i Raseborg uppstod det en karavan av bilar vars passagerare alla hade samma mål denna söndag; att få ta del av det oemotståndliga lyckorus som kor och kalvar uttrycker i sina krumsprång när de kommer ut på vårbete.

Att få rida på en ponny eller klappa och mata kor, får, hästar och till och med de respektingivande tjurarna var omåttligt populärt både bland små och stora, och för många är det inget som kunnat tas för givet under coronatiden. – Egentligen kräver det inte så mycket förberedelser alls, menar Jessica Aminoff som driver gården tillsammans med sin familj och två anställda. – Korna ska ändå ut på bete, så det är inget extra vi ställer till med, säger hon.

Fastän tilltugg i form av våfflor och 500 grillkorvar av gårdens eget kött fanns till buds så kommer besökarna främst för att träffa djuren, påpekar hon, och uppmuntrar gärna andra jordbrukare att öppna upp sina gårdar för besökare.

Nytt för i år var att en av gårdens fyra avelstjurar Nice fick inleda betessläppet med en egen entré. – Det brukar oftast vara en tjur med men publiken hinner inte alltid lägga märke till hur stor han verkligen är då han springer ut tillsammans med korna, berättar Aminoff.

Koslapp2
Den fyra år gamla tjuren Nice inledde betessläppet på Rilax gård i Bromarv med en egen respektingivande entré. Söndagens tillställning lockade 700 besökare.

Efterfrågan på biffkött ökade under pandemin

På Rilax gård föder man upp Hereford-kor och på sommaren strövar upp till 150 nöt omkring på markerna. Gården har profilerat sig genom sitt ekologiska tänkande och sin besöksvänliga framtoning.

Bland annat får de titulera sitt kött som kolneutralt sedan 2019, vilket innebär att de kompenserar sin miljöpåverkan som produktionen medför. Gården säljer själv sitt kött på beställning året runt och samarbetar med slakteriet Meatgard i Västankvarn. – Efterfrågan på våra produkter ökade under coronan eftersom vi erbjuder hemleverans, berättar Aminoff, men låter ändå förstå en viss oro för framtiden på grund av de stigande produktionskostnaderna.

En av deras kunder är familjen Nybergh från Esbo. De har sommarställe i Bromarv och köper det mesta lokalproducerat från torget i Bromarv under sommaren. – Ju lokalare desto bättre, tycker pappa Marcus. Familjen är rutinerade kosläppsanhängare och besökte Rilax också före coronastoppet. – Barnen Maryelle, Olivia och Alexander tycker allra bäst om att få träffa djuren, säger mamma Ylva och berättar att de på grund av allergi bara har bikupor hemma i Esbo.

Koslapp3
Jessica Aminoff som driver Rilax gård talar gärna om de positiva miljöeffekterna som kor tillför. Betade ängar bidrar till naturens mångfald och medför en större artrikedom av både fåglar, insekter och växter, säger hon. Här tillsammans med en av gårdens fyra avelstjurar, Oras.

Även värdefulla hästar ska få leva hästliv

Jessica Aminoff är också hoppryttare. Tidigare var hon professionell tävlingsryttare och med i landslaget på FM-nivå. Hon berättar att det viktigaste för henne är att djuren får må bra och leva så fritt som möjligt enligt arternas preferenser.

Bland annat låter hon sina tävlingshästar gå i stora hagar med varandra trots att det alltid finns en risk att de skadar sig.

När Aminoff, som är agrolog till utbildningen, talar om köttproduktionen med besökare betonar hon gärna de positiva miljöeffekterna som betande djur för med sig. – Betade ängar bidrar till naturens mångfald och medför en större artrikedom av både fåglar insekter och växter, säger hon.

Hon berättar att hennes föräldrar köpte dikor när de flyttade till gården år 1992. Det hade då inte funnits några kor på gården sedan 70-talet och mycket av markerna hade vuxit igen.

Att arrangera kosläpp har ursprungligen varit Jessicas idé och det ordnades för fjärde gången i år. Allt gick som en dans förutom att en kalv ångrade sig och sprang tillbaka in i ladugården. Den fick sedan köras med trailer ner till hagen. – Tidigare år har det också hänt att någon kalv rymt och då har publiken fått hjälpa till att fösa den i rätt riktning igen, berättar Aminoff.