Landsbygdsnäringar Livet på landet

Kräftsäsongen är i gång

Kräftfiskesäsongen har inletts och fortsätter fram till den sista oktober. De årliga kräftfångsterna har enligt Naturresursinstitutet de senaste åren varit cirka 3,5 miljoner kräftor, varav mindre än 10 % är flodkräftor. Fritidsfiskarna står för merparten av fångsterna, de kommersiella kräftfångsterna utgör cirka en fjärdedel av totalfångsterna. De produktivaste signalkräftvattnen finns i Tavastland, Birkaland och Egentliga Finland. Flodkräftfångsterna är i sin tur störst i Östra och Mellersta Finland. 

Myndigheterna påminner om att för kräftfiske behövs alltid vattenägarens tillstånd och 18–69-åringar ska dessutom ha betalat fiskevårdsavgiften. Mjärdarna ska märkas med flöten som når minst 5 centimeter över vattenytan. Därtill ska de förses med kräftfiskarens namn och kontaktuppgifter samt redskapsmärke, om vattenområdets ägare förutsätter ett sådant. För olaglig fångst av flodkräftor kan man dömas att erlägga flodkräftans skyddsvärde, som är 50 euro per kräfta.

Att signalkräftor och kräftpest sprids utgör den största faran mot den starkt hotade flodkräftan. Varje kräftfiskare kan förhindra spridningen av kräftpest genom att desinficera, torka eller frysa ner kräftfiskeredskapen innan man flyttar dem från en del av ett vattenområde till ett annat, eller mellan sjöar. Betesfisken ska alltid komma från det vattenområde i vilket man fiskar kräftorna. Fisk från andra vatten måste frysas ner i tre dygn före användning. Det smartaste är att använda skilda kräftmjärdar för varje sjö.