Jordbruk

”Kunglig bakgrund”
för åländsk Pro Agria-vd

Ålands Hushållningssällskap Pro Agria har anställt Magnus J Stark, 53, som ny verkställande direktör. Han tillträder sin tjänst den 2 maj.

Magnus är ekonomagronom och uppvuxen på ett lantbruk utanför Norrtälje vid Ålands hav. Han kommer närmast från Kungliga Skogs- och Lantbruks Akademien KSLA, där han ansvarat jordbruks- och livsmedelsfrågor.

Han har också erfarenhet av kommunikation, omvärldsbevakning och arbete med livsmedelsstrategin i Sverige.

Styrelseordföranden Carin Holmqvist betonar att Ålands hushållningssällskap av landskapsregeringen har uppdraget att särskilt arbeta med utvecklingsfrågor inom lantbruket och aktivt delta i förverkligandet av den livsmedelsstrategi för Åland som tagits fram inom Ålands Producentförbund.

– Detta kommer bland annat att tillhöra Magnus speciella ansvarsområden.

Holmqvist säger att hushållningssällskapets styrelse uppfattar Magnus som en person med ”hög social kompetens och ett stort engagemang”.

– Han är kommunikativ och har lätt för att samarbeta. Som uppväxt på lantbruk och med en ekonomagronomexamen har han god förankring i lantbrukarnas vardagliga situation och förståelse för lantbrukets verksamhetsförutsättningar, påpekar Holmqvist.

Carin Holmqvist, som i vinter tillträtt som Hushållningssällskapets nya styrelseordförande, har bland annat varit rektor för den sedermera nedlagda Ålands Naturbruksskola och chef för landskapsregeringens näringsavdelning. Nu arbetar hon i Mariehamn som styrelseordförande och vd för Carelian Caviar, som ingår i åländska Eriksson Capital-koncernen.

Produktionen av fiskrom sker i östfinska Varkaus, men företaget har försäljningsrepresentation också i USA och Singapore.