Nysand1
Odlingssäsongen ser lovande ut överlag. Torkan i juni har medfört utmaningar. Men enligt prognoserna är vädret efter midsommar mera ostadigt. Jag är inte orolig. Men det behövs regn, sammanfattar Mattis Nysand, växtodlingsrådgivare på ProAgria Lantbrukssällskapet.
Jordbruk

Läget inte oroväckande
i Österbotten, men regn
behövs framöver

Årets odlingssäsong har sett lovande ut i början. Varierande väderförhållanden och ett par varma och torra veckor i juni har dock medfört utmaningar. Nu skulle det behövas lite regn, betonar växtodlingsrådgivaren Mattis Nysand.

Efter ett par veckors tryckande värme och torka utlovades det äntligen lite fuktigare väder i Österbotten dagen före midsommaraftonen.

Mattis Nysand, växtodlingsrådgivare på ProAgria Lantbrukssällskapet, är de senaste utmaningarna till trots inte särskilt bekymrad inför fortsättningen.

– Den senaste torrperioden har medfört en eftersläpning i fälten. Men om det kommer regn under närmaste dagarna skulle det reda upp mycket, säger han optimistiskt.

– Överlag har årets odlingssäsong sett lovande ut. Vårbruket kom igång vid en normal tidpunkt i år. Den tidigaste sådden har gynnats av den första värmen. Sedan stannade tillväxten upp när det blev kallare i slutet av maj och början av juni.

– Det har rapporterades om gulnade broddar på grund av torkan i fälten på sistone. I de norra delarna av landskapet har köldknäppar förekommit ända i juni och det har ställt till med en del broddskador. Även vallarna har tagit en del stryk i norra svenska Österbotten.

Samtidigt är växtskyddet något försenat i år på grund av kallvädret och den efterföljande värmen. Torrvädret också har medfört ett ökat tryck av skadeinsekter, säger Nysand.

– Jordbrukarna är i full gång med de första gräs- och vallskördarna som bäst. Resultaten är väldigt varierande med både bättre och sämre skördar runt om i landskapet. Det utmanande vädret tycks ha skapat en del luckor i vallen, tillägger Nysand som har området mellan Vasa och Sydösterbotten som sitt arbetsområde.

Nysand3
Strax innan midsommar förekom sprickor i den torra odlingsmarken på Söderfjärden.

Är försiktigt optimistisk

Mattis Nysand har arbetat som växtodlingsrådgivare i två år. Han är försiktigt optimistisk inför den fortsatta odlingssäsongen.

– Ifjol hade vi ett riktigt lyckat skördeår. Hur det blir i år vill jag inte spekulera för mycket om. Åtminstone tror jag inte att vi når upp till några rekordnivåer i höst, säger Nysand.

– Vid sidan av spannmålsöversikten har vi nyligen fått in rapporter om att odlingsläget är bra både för potatis och kummin för närvarande. I fråga om höstsäd förekommer fläckvis utvintring vilket innebär en utmaning.

Mattis Nysand fokuserar i hög grad på vattenhushållnings-, dränerings- och dikningsfrågor i sitt arbete. Ett aktuellt framskridande vattenhushållningsprojekt omfattar jordbruksmarkerna på Söderfjärden. Nyligen har digitala mätstationer för insamling av data installerats i området.

– I en tid då klimatet tenderar att bli mera extremt och utmanande – med långa ihållande torr- eller regnperioder – är det viktigt att försäkra sig om en tillräckligt effektiv vattenhushållning. Vattenhushållningen har något av en nyckelställning inom jordbruket.

– Under perioder av torka bör man undvika överdränering. Växterna bör ha tillgång till tillräckligt med fukt. Om läget är det motsatta är det viktigt att avlägsna vatten från markerna, understryker Nysand.

När LF-intervjun gjordes var Mattis Nysand involverad i arbetet med den första grässkörden inom familjejordbruket. Gården odlar spannmål på Söderfjärden och föder dessutom upp highland cattle-boskap.