Jordbruk

Lättnad i kraven för
icke-produktiva arealer 2024

EU-kommissionen har beslutat om en lättnad i kraven för icke-produktiva arealer för 2024. Orsaken till detta är den dåliga lönsamheten i hela Europa och de förändringar på marknaden som Rysslands anfallskrig mot Ukraina har orsakat.

Syftet med lättnaden är att trygga livsmedelsproduktionen och stärka lönsamheten för jordbruket, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Lättnaden gäller minimistorleken på icke-produktiva arealer i villkorlighetens krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden (GAEC 8). Kravet är att minst fyra procent av åkerarealen på gårdsbruksenheter i Nyland, Egentliga Finland och på Åland ska vara icke-produktiv, det vill säga ligga i träda.

Finland kan genom beslut av statsrådet införa det undantag som kommissionen har beviljat och som förutom trädor och skyddade landskapselement möjliggör odling av kvävebindande växter och/eller mellangrödor på icke-produktiva arealer enligt GAEC 8.

Växtskyddsmedel får inte användas på dessa arealer. På icke-produktiva trädor får inte heller gödselmedel användas. Skyddade landskapselement ska bevaras.

Lättnaden i kraven i GAEC 8 gäller endast år 2024. Närmare information om statsrådets beslut kommer att ges i april. Livsmedelsverket meddelar separat om  anvisningarna för 2024 års stödansökan för icke-produktiva arealer.