Hielm Dsc 3672
Beredningen av förslaget till förordning om köttets ursprungsmärkning i offentliga kök och restauranger går vidare, berättar Jord- och skogsbruksministeriets livsmedelssäkerhetsdirektör Sebastian Hielm.
Jordbruk EU Marknad

Lagförslaget om köttets ursprungsmärkning tillbaka till EU-kommissionen

Beredningen av förslaget till förordning om köttets ursprungsmärkning i storkök går vidare. Den nationella och tidsbundna förordningen skulle innebära obligatorisk ursprungsmärkning av kött i offentliga kök och restauranger.

  Offentliga kök och restauranger i Finland skulle alltså i två års tid vara tvungna att meddela sina kunder om köttets ursprung. Jord- och skogsbruksministeriet har precis svarat på EU-kommissionens tilläggsfrågor.

Sebastian Hielm är livsmedelssäkerhetsdirektör vid Jord- och skogsbruksministeriet och berättar att beredningsprocessen nu går vidare och att bollen för stunden ligger hos kommissionen. Ministeriet skickade in förslaget till förordning i juni och i augusti kom det tilläggsfrågor av kommissionen.

– Vi har i förra veckan besvarat tilläggsfrågorna och det visade sig att den springande punkten var ursprungsmärkningen av fisk, vilket vi nu lämnar bort från förordningen. Vi uppfattar att DG Mare (Generaldirektoratet för havsfrågor och fiske) inte vill ändra på de regelverk som gäller fisk och att generaldirektoratet anser att de rent principiellt inte vill ha nationella regelverk inom sitt förvaltningsområde, säger han.

När det kommer till konsumtion av nötkött, svinkött, får och fjäderfä är det däremot DG Santes (Generaldirektoratet för hälsa och livsmedelssäkerhet) förvaltningsområde. Enligt Sebastian Hielm har de en annan erfarenhet av och inställning till nationella förordningar och tidsbundna försök.

– Har de ytterligare tilläggsfrågor så hör de sannolikt av sig inom en månad, men går det mot beslut så räcker det säkert upp till tre månader innan någonting hörs av dem, säger han.

Redan i dag meddelar till exempel många restauranger om köttets ursprung, men det är inte reglerat i lag. Sannolikt serverar restauranger stora mängder importerat kött.

– Mycket underligt att EU-kommissionen inte går i bräschen för att man ska få mer information om det man äter, säger Hielm.

Enligt förslaget till förordning skulle offentliga kök och restauranger alltså vara tvungna att meddela ursprungsland. Härstammar köttet från flera olika länder måste samtliga uppges.