Jordbruk

Lagringsstödet för
trädgårdsprodukter i
Södra Finland 2021 fastställt

Statsrådet har beslutat om nivåerna för lagringsstöd för trädgårdsprodukter 2021 i Södra Finland. När det gäller maskinellt kylda lager uppgår lagringsstödet för trädgårdsprodukter till 7,30 euro per kubikmeter och i fråga om övriga lager till 4,50 euro per kubikmeter, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Samtidigt höjs maximibeloppet för lagringsstödet för att betalningsfullmakten för det nationella stödet till Södra Finland ska kunna tillämpas så fullt ut som möjligt. Stödnivån ses alltid över i början av följande år efter att antalet faktiska enhetskvantiteter har fastställts.

För stödet för lagring av trädgårdsprodukter har det bestämts maximala belopp såväl nationellt som genom EU-beslut. För att de maximala beloppen inte ska överskridas, är man tvungen att sänka enhetsstödet för 2021.

Den lagrade mängd trädgårdsprodukter som berättigade till lagringsstöd var 2021 på samma nivå som under tidigare år. För 2021 betalas uppskattningsvis sammanlagt 1,02 miljoner euro i lagringsstöd för trädgårdsprodukter i Södra Finland.

Det nationella stödet till Södra Finland hör till de stödformer som finansieras helt och hållet med nationella medel och är anpassade till EU:s gemensamma jordbrukspolitik. De kompletterar EU:s stödsystem (EU:s direkta stöd, kompensationsersättningar, miljöersättningar och ersättningar för djurens välbefinnande) och säkrar jordbrukets och trädgårdsodlingens verksamhetsbetingelser och lönsamhet samt landsbygdens livskraft.