EU:s matmyndighet Efsa har skärpt gränsvärdena för rester av dioxin och PCB i livsmedel. I Finland kan man ändå äta fisk som tidigare, påpekar livsmedelssäkerhetsverket Evira. Dioxinhalterna har sjunkit märkbart i inhemsk fisk under 2000-talet. Mängderna av dioxin i till exempel strömming har minskat med hälften.
Vetenskaplig kunskap om främjande av hälsosam kost är vad finansminister Petteri Orpo (saml) vill vänta på, innan han bedömer fortsatta åtgärder kring läskskatt på naturligt tillverkad saft. Det här är vad han svarar på ett skriftligt spörsmål som den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström samt SFP-riksdagsledamöterna Thomas Blomqvist och Mats Nylund ställde för en månads tid sedan.
Nästa år utbildas 200 producenter i hur jordbruket effektivare kan binda kol. Bakom satsningen står Valio i samarbete med Baltic Sea Action Group.
Plattformsekonomin revolutionerar affärsverksamheten. Plattformar som exempelvis Uber och Airbnb skapar värde och får marknaderna att växa. Professor Ed Mayo, generalsekreterare på Cooperatives UK, talade om ägarskapets betydelse på Pellervos temadag om plattformskooperativ.
Svenska litteratursällskapets antologi Jordnära Etnologiska reflektioner över ny nordisk mat (red. Yrsa Lindqvist & Susanne Österlund-Pötzsch) har mottagit priset Årets Svenska Måltidslitteratur 2018 i kategorin Doktorsavhandlingar och vetenskapliga publikationer.
Finland står i rampljuset på världens största matmässa i januari 2019 Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa i Tyskland med temat ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen. Över 80 företag från olika delar av Finland hämtar sina produkter och tjänster till den finska mässhallen på konsumentmässan Grüne Woche i Berlin den 18–27.1.2019.
Vartannat år äger en riksomfattande kvalitetstävling för inhemsk ost rum, med Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys SJY/Finlands Ostberedareförening (FOF) som arrangör. I årets kvalitetstävling, med utställning i Börssalen i Helsingfors, deltog 18 ysterier med 112 ostar i 12 serier.
Hollandsche Meesters i Nederländerna, Arctic Milk i Finland. Olika länder, olika typer av ost och olika sätt att nå framgång. Gemensamt är storleken och ostar av premiumkvalitet.
Projektet ”Resurseffektivt utnyttjande av lantbruksfastigheter” (Projektet Kiretu) befrämjar utnyttjandet av resurseffektiva och smarta lösningar inom kretsloppsekonomin på nyländska lantgårdar. Genom projektet har lantbrukaren Ralf Sontag gått in för att omvandla 10 hektar obrukbar mark till ny åkermark.
Vargstammen är nu med största sannolikhet 50 procent större än den var i mars, visar Naturresursinstitutets nya prognosmodell. Ökningen är inte större än normalt, men nya revir uppstår med stor sannolikhet kring de existerande reviren i Västra Finland.
År 2017 konsumerade finländarna lite över fyra kg inhemsk fisk per person omräknat i filévikt. Konsumtionen av importerad fisk var nästan tio kg.
Att använda hästspillning och naturgödsel från andra produktionsdjur i energiproduktion ska bli enklare från och med den 15 november.