Hur kunde regionen Österbotten utvecklas till Matriket Österbotten?
Yrkeshögskolan Novia startar projektet Matregion Nyland för att ta fram det unika i nyländska livsmedel.
– Varför är jordbruken så heliga att man inte får sälja dem? Det undrar Mikael Mangström på Pålsböle gård i Ingå.
Viktoria Forsberg är vd för Seger Marketing som specialiserat sig på branding och marknadsföring på sociala medier. Att utnyttja sociala medier i marknadsföringssyfte är ett utmärkt instrument för företagare på landsbygden.
Den Karlebybördige konsulten Håkan Björk har varit med om att starta upp ett par socialt förankrade gemenskapsföretag i glesbygden i Västerbotten. Invånarna i de berörda byarna har på eget intiativ skapat både service och arbetsplatser i områden som präglas av allt starkare marginalisering.
Företagarna i Finland kräver att Jord- och skogsbruksministeriet avstår från sina planer på att höja livsmedelsövervakningsavgifterna. Höjningarna hänför sig till utkastet till den nya livsmedelslagen.
Om allt går enligt planerna börjar företaget Ekofish och yrkesfiskaren Sebastian Höglund från Jakobstad odla fisk i havsmiljö utanför Jakobstad våren 2019.
De finska yrkesfiskarna avlägsnar årligen över 600 ton fosfor från Östersjön. Staten försvårar dock utövandet av fiske, då trålredskapens försäkringsskydd togs bort i början av detta år, påpekar Centralförbundet för Fiskerihushållning.
Verksamheten inom Svensk Byaservice, samarbetsforumet för byautveckling, samt IDNET, det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsnätverket, flyttar den första september till Svenska lantbrukssällskapens förbund SLF.
Naturresursinstitutet invigde ett insektlaboratorium i Jockis förra veckan. Här bedrivs både akademisk forskning och testas olika lösningar för insektindustrins behov.
Inoljning av skarvägg utfördes på Juckasgrynnan utanför Vasa i maj. På bilden ses Oskar Ström och Kim Westerlund. Men långa behandlingstider och få beviljade undantagslov för avskjutning och äggbehandling försvårar skarvbekämpning i Österbotten.
På familjen Alitalos äppelvingård Ciderberg Oy i Lojo har det odlats äppel sedan början av 1970-talet. Vin- och cidertillverkningen startade redan 1996 efter att Finland gått med i EU och det blev möjligt att starta vingårdar i Finland.