Jordbruk

Landskapet informerar om
jordbruksstöd på Åland i
lagtingets auditorium 9.5

Den elektroniska stödansökan har öppnat och stänger 15.6.2022 kl.23.59.

Efter två år med digitala informationstillfällen så kommer årets informationstillfälle att hållas publikt igen. Tillfället kommer att hållas i lagtingets auditorium den 9 maj kl.12-16. Föreläsare är Bertel Storsved från Statens ämbetsverk på Åland och Thomas Svahnström från Ålands landskapsregering.

Vid tillfället behandlas det som är nytt och aktuellt inför årets ansökan. Tillfället kommer att sändas live och kan också ses i efterhand på landskapets Youtube-kanal: https://www.youtube.com/channel/UCrP4XZ69gZx8Ta4tZXYuPgg.

Åtaganden kan förlängas

Nya åtaganden kan inte ingås i år. Har du ett åtagande som löper ut 30.4.2022 kan du i samband med årets stödansökan ansöka om förlängning av ditt åtagande med ett år.

Även om du redan i fjol ansökte om förlängning av ett åtagande ska du i år igen ansöka om förlängning med ett år. Om du gör din stödansökan elektroniskt ansöker du samtidigt också automatiskt om förlängning.

Gör du hela din stödansökan på papper kan du ansöka om förlängning på blankett Å1a. Ditt åtagande förlängs oförändrat och blir gällande till och med 30.4.2023. Du ska uppfylla villkoren fram till dess.

Ingick du ett nytt åtagande i fjol? Kom då ihåg att:

- Delta i minst fyra ekokursdagar senast 30.4.2023 om du ingick ett nytt tvåårigt åtagande om ekologisk produktion år 2021, även om du tidigare under perioden 2015-2020 har deltagit i fyra kursdagar.

- Göra kvalitetstesten av åkerjord senast 30.4.2023 om du ingick ett nytt tvåårigt åtagande om balanserad användning av näringsämnen år 2021. Självbedömningsblanketten hittar du på landskapsregeringens hemsida.

Mera information om ansökningsförfarande finns i landskapsregeringens ”Ansökningsanvisningar 2022”.