Opinion

Ledaren:
Regeringen Orpo kan snart
vara i fritt fall – igen

Samtidigt som det är ett faktum att Petteri Orpo (Saml) vid många tillfällen under de gångna femton månaderna lett sin regering med stadig hand, och visat sig vara skicklig på mycket av det som krävs av en statsminister, så är det också ett faktum att den här regeringen har ett skelett i garderoben som gång på gång riskerar fälla den, nämligen rasismen.

På finska talar man om valuvika, fritt översatt gjutfel, när man avser att någonting har ett fel som uppstått från första början och att det här förhindrar saken att fungera ordentligt. Och om det är någonting som är ett gjutfel i den sittande regeringen så är det rasismen.

Den blir ett gjutfel eftersom regeringspartierna har diametralt olika uppfattning om rasism. Man har i och för sig gjort sitt bästa för att gömma undan rasismen i garderoben, men den verkar ändå inte hållas där särskilt länge åt gången, utan dyker upp i offentligheten nu som då.

Det börjar redan bli lite av tradition med kris för regeringen Orpo och det just under högsommaren. I ett år, efter regeringskrisen sommaren 2023, har regeringens handlingar mot diskriminering och rasism förberetts, och på tisdagen var det dags att lansera det hela. Statsminister Petteri Orpo öppnade kampanjen på tisdagsförmiddagen med att säga att Finland har mycket att göra innan alla här är jämlika.

Kontrasten var slående till Sannfinländarnas riksdagsgrupps ordförande Jani Mäkelä som på gruppens sommarmöte någon timme senare listade lagstiftning som försvårar det som han valde att kalla för ”skadlig invandring”. Lite senare bekräftade Sannfinländarnas ordförande, finansminister Riikka Purra, att partiet inte kommer att delta i regeringens kampanj. Under onsdagen har Purra kommit med preciserande uttalanden där hon framför allt understryker att Sannfinländarna är en del av regeringen och att kampanjens är regeringens. Efter det upprepade hon i och för sig att partiet inte kommer att delta i regeringens kampanj. Suck.

Den som inte tidigare har insett faktum gjorde det senast under tisdagen då ingen kunde missa den tydliga skillnaden mellan statsminister Petteri Orpos och ledande sannfinländares budskap. Enligt gruppordföranden Jani Mäkelä handlar kampanjen enbart om onödig och meningslös så kallad godhetssignalering. Tidigare har Mäkelä ifrågasatt om rasism alls är ett problem i Finland.

Samtidigt visar flera undersökningar och omfattande forskning att rasismen, både den strukturella och den mera vardagliga, är ett stort problem just här i Finland, större än i många andra nordiska och europeiska länder. Regeringen överlevde krisen sommaren 2023 tack vare sitt meddelande mot diskriminering. Under det år som gått sedan dess har det ändå gång på gång tydliggjorts att Sannfinländarna struntar i regeringens åtgärdsprogram och kampanjen mot rasism. Åtgärdsprogrammet ska statsrådet slutgiltigt godkänna nästa vecka och då blir det också offentligt.

Statsminister Petteri Orpo stod där i ensamt majestät på tisdagen och öppnade regeringens kampanj mot rasism. Representanter för de andra regeringspartierna lyste med sin frånvaro. Det i sig är redan en signal.

Av regeringspartierna är det närmast Sfp som efteråt reagerat i offentligheten men också de reaktionerna har varit rätt så ljumma. Än en gång sätts alltså regeringssamarbetet och funktionsdugligheten på prov.

Den stundande budgetmanglingen lär därför bli ett större eldprov än vanligt. Överlever regeringen budgetmanglingen så kan vi kanske till och med räkna med att den håller ihop ett år till.