Jordbruk Opinion Marknad

Ledarstick
Vart vill Altia?

Utomstående faktorer har inverkat på den ekonomiska utvecklingen under 2018, hävdar den verkställande direktören för Altia Pekka Tennilä i en kommentar om koncernens bokslut. Han påstår att höjda råvarukostnader och en negativ valutautveckling har sänkt Altias resultat. Vi köper den med valutautvecklingen, men tycker det hör till att ett bolag av Altias storlek bör gardera sig inför eventuella prishöjningar på råvarorna efter tre dåliga skördeår i rad.

Så anser ju också Pekka Tennilä att man kan vara nöjd med tillväxten i omsättningen.

Det jämförbara driftsbidraget för 2018 är även 40 miljoner euro, medan det var 42,4 miljoner 2017. En minskning förvisso, men det borde fortfarande inte finnas något att klaga på. 

Koncernens produkter har gått bra åt, både hemma och utomlands. Så hävdar Pekka Tennilä dessutom i samma kommentar att ”den gynnsamma utvecklingen” bland annat beror på prishöjningar som en följd av högre kornpriser …

Däremot så syns en negativ utveckling för första kvartalet i år, som ännu är i sin mitt och även det på grund av högre kornpris.

Ändå räknar koncernen, som inte varit sen att höja sina priser, med ett bättre resultat 2019 än 2018.

På grund av fjolårets torka fick bönderna äntligen ett pris för sitt korn som ens kan kallas skäligt, efter att i det närmaste ha tvingats skänka bort sin råvara under flera år.

Enligt tabellerna i LF från förra veckan svänger priserna vecka 4 på maltkorn och foderkorn kring 190 euro med god vilja. Det är en kännbar höjning jämfört med motsvarande tid i fjol, javisst. Men vi ska inte glömma att skördarna var mindre senaste höst och det var svårt att uppnå exempelvis maltkornskvalitet. Det här har dragit ner producenternas inkomster trots högre priser per ton.

Råvarans andelar våra alkoholhaltiga drycker är dessutom mycket små, i synnerhet om man räknar andelarna i penningvärde.

Altias styrelse föreslår även en dividend på 38 cent per aktie för 2018. Vid motsvarande tid i fjol föreslog styrelsen ingen dividend för 2017, fastän en tilläggsdividend för sammanlagt över 60 miljoner euro visserligen utbetalades i december 2017. Den sammanlagda dividenden som betalades ut det året var 70,5 miljoner euro.

Vad är Altia ute efter?