Opinion

Ledarsticket:
Det är inte så lätt
att göra pengar på bara luft

Det inhemska startupföretaget Solar Foods har haft en väldigt tydlig vision från grundandet – de skall göra mat från luft och vatten med hjälp av elektricitet. Här behövs inget jordbruk som tar plats och belastar miljön. Istället skall företagets produkt, ett proteinpulver som heter Solein, tillverkas i i laboratorieliknande fabriker.

Försäljningspratet inom bolaget är precis som det brukar vara i tillväxtbolag. Möjligheterna är oändliga, bara finansieringen räcker till.

Vad bolaget, som grundades 2017, på riktigt åstadkommit hittills är inte lika övertygande som försäljningspratet. I år har den första fabriken i Vanda kört igång produktionen. Anläggningen som kostat runt 40 miljoner euro att bygga kommer att ha en produktion på 160 ton – i året!

Den produktionen räcker förstås ingenstans om det gäller att erövra världen. I siktet finns redan följande fabrik som skulle producera tusentals ton per år, men som också kommer att kosta hundratals miljoner.

Men vem vill köpa Solar Foods proteinpulver och till vilket pris? Bolaget själv tror att kunderna skulle vara villiga att betala över tio euro per kilo till att börja med. Solein konkurrerar väl närmast med sojamjöl som kostar 30 cent per kilo eller vasslepulver som ligger på 1 euro per kilo.

Att någon kund på riktigt skulle vara intresserad av att betala tiofalt eller mer är önsketänkande. Eftersom Solein är ett helt nytt livsmedel är det ännu inte heller godkänt till försäljning någon annanstans än i Singapore.

Solar Foods introducerades på Helsingforsbörsen i början av hösten och det betyder att bolaget nu öppet måste rapportera om sin ekonomi. Marknaden har inte varit övertygad. På en knapp månad har kursen sjunkit med 35 procent. Bolaget har ingen omsättning, det vill säga de säljer inga produkter ännu, och kommer enligt egen utsago inte att göra det heller under flera år.

Hittills har det östs in rejält med både riskkapital och offentliga understöd i bolaget. Med tanke på börskursen verkar det inte ha varit fiffigt. Att bygga luftslott är lätt, att revolutionera livsmedelsproduktionen är betydlig svårare.