Opinion

Ledarsticket:
En föga överraskande
statsbudget för nästa år

Regeringen avslutade budgetmanglingen på en enda dag och resultatet är en starkt negativ statsbudget för nästa år.

Underskottet är en aning mindre 2025 jämfört med 2024: -12,2 miljarder 2025 mot 2024 års underskott på -12,7 miljarder. Statsminister Petteri Orpo (Saml) förklarade i veckan att de stora nedskärningarna behövs för att man ska kunna skapa bättre förutsättningar för framtiden.

Trots att utbildning minsann brukar anses som en förutsättning för framtiden så gör regeringen nedskärningar inom just denna sektor. Undervisningsminister Anders Adlercreutz (Sfp) var ändå snabb med att förklara att nedskärningarna inom utbildningen blev betydligt mindre än vad man befarat.

Tyvärr värmer det knappast dem som drabbas och även små nedskärningar tenderar att slå hårt, alldeles särskilt då de drabbar så undervisningsområden eller överhuvudtaget så kallade smala sektorer. Vi får hoppas att yrkesutbildningen inom de gröna näringarna inte drabbas på ett oproportionerligt sätt.

Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde torde inte drabbas alltför hårt och medel riktade direkt till jordbrukarna inte alls, vilket är i linje med skrivningarna i regeringsprogrammet. Minister Sari Essayah (Kd) hurrar över satsningar inom bioekonomin, alldeles särskilt livsmedelsexporten. Därtill är ministern nöjd över att finansieringen för hästnäringen, 4H, METSO- och HELMI-programmen inte rubbas. Utöver det nämner Essayah också det positiva med att LPA:s ”Ta hand om bonden”-projektet nu blir permanent.

Ingen större dramatik i nästa års statsbudget för jordbrukets del alltså, varken av den ena eller andra sorten.