Opinion

Ledarsticket:
EU-kommissionen har
ingen brådska med
avskogningsförordningen

Just det verkar Ursula von der Leyens nya EU-kommission i varje fall ha gemensamt med hennes förra, att man inte har någon som helst brådska med avskogningsförordningen.

Månaderna går och nu på tisdagen hölls ett möte om saken för intressentgrupper i Bryssel. Beskeden därifrån är knapphändiga, men om man nu ska göra någon tolkning så är det närmast den att EU-kommissionen helt enkelt inte vet hur den vill ha det än.

Utåt ser det nämligen ut som att hela avskogningsförordningen, dess praktiska implementering och inte minst tidtabellen är långt ifrån klar. Sannolikt återstår en hel del att göra och därför vill man inte gå ut med information.

Representanter för EU-kommissionen medgav ändå nu i veckan att det fortfarande inte finns ett fungerande system för övervakning av avskogningsförordningen. Också den så kallade riskklassificeringen, som berör såväl EU:s medlemsländer som tredje länder, är alltjämt under arbete.

Hösten är här men avskogningsförordningen utgör fortsättningsvis ett hot mot den finska husdjursproduktionen och sågindustrin. Och redan nu, före den ens är klar, bromsar förordningen obönhörligen investeringar till exempel inom husdjursproduktionen.

Intet är som väntans tider.