Opinion

Ledarsticket:
Inget oskäligt kring
Haga kungsgård på Åland

Specialrevisionen om huruvida allt gått rätt till i samband med utarrenderingen och andra beslut som berör Haga kungsgård och arrendatorn Kristoffer Lundberg är klar.

Specialrevisionen har kostat 15.000 euro och gjorts av Mark Lassfolk vid BDO Ab i Helsingfors, eftersom den åländska landskapsregeringen ville att utredningen görs av en person helt utan kopplingar till Åland. Lassfolk har dessutom granskat om det förekommit jäv i samband med Stefan Rumanders dubbelroll som chef för landskapets Fastighetsverk och styrelseordförande för Ålandsmejeriet ÅCA.

Specialrevisionen genomfördes efter krav från Ålands producentförbund ÅPF sedan det på förbundets höstmöte i fjol riktades skarp kritik mot landskapsregeringens handläggning av arrendet kring Haga kungsgård samt löftet att ge ÅCA 250.000 euro i stöd för att ta över ägandet av Gesterby mjölkgård i Sund för att trygga ÅCA:s behov av råvara.

Haga kungsgårds arrendator Kristoffer Lundberg hamnade i skottgluggen hos allmänheten och inte minst hos många åländska bönder. Lundberg fick helt enkelt ta emot mycket kritik. Revisionsrapporten gör hur som helst inte gällande att några direkta särbehandlingar skett eller jävssituationer funnits. Enligt revisionen har de facto både landskapsregeringen och landskapets Fastighetsverk handlat korrekt.

Samtidigt ger rapporten svar på de frågor som en del av ÅPF-medlemmarna har haft. Och det är ju redan i största allmänhet ytterst viktigt att alla har förtroende för att offentligt anställda tjänstemän och politiker följer regelverk och lagar. Eftersom Åland är ett litet samhälle där så gott som alla känner alla var det just i det här fallet speciellt viktigt att revisionen utfördes av en utomstående revisionsbyrå.

Sedan var det ju inte heller fel att de också gjorde en grundlig genomlysning av landskapets anbudsförfaranden, arrende- samt andra avtal och beslut relaterade till ärendet. En gedigen och grundlig behandling och, rimligtvis, just detta slutresultat är säkerligen välkommet och en stor lättnad för landskapet, Fastighetsverket och inte minst för den berörda företagaren Kristoffer Lundberg. Noteras kan också att Stefan Rumander, Fastighetsverkets vd, i samband med ÅCA:s bolagsstämma i maj 2024 har lämnat ÅCA:s styrelse.