Opinion

Ledarsticket:
Kan man spara
pengar med ny teknik?

Nu på hösten funderar jordbrukarna ofta på om något borde ändras i maskinkedjorna på gården. Räcker kapaciteten till eller är det så att brukstimmarna och reparationskostnaderna för någon maskin börjar bli onödigt höga? Skall gården satsa på någon ny teknisk lösning, eller blir det en nyare variant av en beprövad maskin?

Då gården blir större är det förstås naturligt att investera i sådana maskinkedjor som klarar av den större arealen och gärna har lite extra kapacitet om det finns en tanke på att ytterligare öka odlingsarealen i framtiden. Överinvestering är aldrig klokt. I varje skede lönar det sig därför alltid att överväga samarbete med andra jordbrukare och fundera på om en eventuell ny maskin skall vara fabriksny eller begagnad.

Maskinförsäljarna vill förstås alltid bjuda ut den nyaste modellen med de senaste tekniska lösningarna. Men ofta kostar ny teknik mer än vad den ger tillbaka. Det är länge sedan några omvälvande regimskiften skett inom odlingstekniken, liknande den då kombisåmaskinen togs i bruk för över ett halvsekel sedan. Det är istället ofta fråga om små finjusteringar, vars resultat beror lika mycket på odlarens egen skicklighet, som på den nya tekniken.

Men nu har tekniken för precisionsodling kommit ner så mycket i pris att det blir direkt lönsamt att investera och ta i bruk sådan teknik på gårdarna. Det behöver inte heller vara fråga om investering i nya maskiner.

Automatstyrning som kan eftermonteras även på äldre traktorer kostar till exempel redan under 6.000 euro. Med den utrustningen kan traktor och redskap styras med en noggrannhet på några centimeter, vilket gör att precisionen till exempel vid övergödsling av vallar med centrifugalspridare ökar radikalt. Det sparar konkret i gödselkostnaderna.

På samma sätt kan sådd och växtskyddsbesprutning göras mer exakt. Orsaken till att priserna för tekniken gått ner så mycket är förstås att det är fråga om samma teknik som används allmänt inom andra områden i samhället.

Nu finns det på marknaden också mycket mer avancerad teknik för precisionsodling, såsom autonoma robottraktorer. Men där lönar det sig ännu att räkna efter väldigt noggrant innan ett investeringsbeslut görs. Å andra sidan, någon måste ju köpa den första robottraktorn i byn.