Opinion

Ledarsticket:
Lantbrukshandeln i Finland går
hyfsat bra också i utländsk ägo

Finlands lantbrukshandel går bra. 2023 var ett betydligt bättre år än 2022. Hankkija, som hör till danska Danish Agro-koncernen, håller täten och fyrdubblade sin vinst från 3,5 miljoner 2022 euro till 15 miljoner 2023. Hankkija hade en omsättning på 862 miljoner euro.

Den största bidragande orsaken hittas i att man sålt foderinnovationen Progres till brittiska AB Vista. Varken Hankkija eller köparen, foderkomponenttillverkaren AB Vista, har inte offentliggjort köpesumman men den ingår ju rimligtvis i Hankkijas resultat för 2023.

Hankkija fortsätter att använda Progres i sina egna foder och i de foderprodukter de exporterar till Danish Agros hemmamarknadsområde i Nordeuropa.

Lantmännen Agro Oy, som hör till svenska Lantmännen-koncernen, gör en vinst på cirka 3 miljoner euro, vilket är på 2021 års nivå. 2022 gjorde man en förlust på 0,7 miljoner euro. Lantmännen Agro Oy:s omsättning låg på 520 miljoner euro.

Man kan konstatera att lantbrukshandeln i Finland 2023 närmast tagit sig tillbaka till någon slags normalnivå, i varje fall med tanke på hur den kommer att se ut nu under början av 2020-talet. 2022 var onekligen en svacka. Vad strukturrationaliseringen och allt färre gårdar för med sig längre fram är fortfarande svårt att sia om.

Maskinhandeln tycks också gå någorlunda bra, men till exempel kan man notera att nya traktorer och skördetröskor fortfarande säljer sämre än arbetsmaskiner. Liknande trender kan även observeras hos de mindre aktörerna inom lantbrukshandeln i landet.