Opinion

Ledarsticket:
Matens prisökning börjar avta
medan produktionsinsatserna
försiktigt sjunker i pris

I ungefär två år har vi sett en kraftig prisökning på mat och nu håller den på att avta.

I nästa år kan matpriserna till och med börja sjunka. Det här enligt Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste prognos.

I Finland är maten nu en femtedel dyrare än för två år sedan. Kostnadsnivån i hela kedjan är hög och kostnaderna ökar bland annat på grund av årets och nästa års löneuppgörelser.

Enligt PTT:s prognos stiger matens pris i år med 8,5 procent och nästa år sjunker den med 2 procent. Konsumenterna har därför blivit allt priskänsligare.

Den inhemska spannmålsskörden blev en femtedel mindre än normalt och gav endast en begränsad mängd livsmedelsduglig spannmål. Den lilla skörden påverkar också jordbrukets företagarinkomst, som sjunker både i år och nästa år, när producentpriserna kommit ner från sin högre nivå.

Därtill kommer de högre räntorna och arbetstagarnas lönekostnader att öka gårdarnas utgifter.

Priserna på jordbrukets viktigaste produktionsinsatser – gödsel, foder och bränsle – har behärskat sjunkit under 2023 och kommer enligt prognosen att fortsätta att göra så under 2024. Snart är vi nära den nivå som rådde före kriget i Ukraina.