Senaste vecka gav EU-parlamentet grönt ljus för att tillämpningen av avskogningsförordningen skjuts fram med ett år. Det var ingen överraskning, eftersom kommissionen redan i början av oktober föreslog precis den saken.
Men vad som däremot har satt myror i huvudet på många aktörer inom branschen var att parlamentet förra veckan samtidigt röstade igenom några förändringsförslag till förordningen.
Det handlade om frågor som ur Finlands synvinkel i slutändan kan ha positiv inverkan. Det gäller bland annat att länder som inte har någon risk för avskogning, såsom Finland, skulle sättas i en skild riskklass. Sådana länder skulle klara sig undan en del mödosamt pappersarbete då förordningen sedan tillämpas.
Utmaningen ligger i tidtabellen. Det är nu bara en dryg månad kvar tills förordningen ursprungligen skulle träda ikraft och det krävs flera rundor i EU:s långa korridorer innan ändringsförslagen slutligen är godkända. Om det trasslar till sig kommer förordningen att träda ikraft nu vid årsskiftet enligt ursprunglig tidtabell – och det innebär problem.
Det handlar bland annat om att den finländska skogssektorn genast borde ha en heltäckande spårbarhet för sina produkter, från skogsskiftet till golvlisten i järnaffären. Men det handlar också om att det företag som importerar tätningar tillverkade av naturgummi borde kunna spåra från vilken gummiplantage råvaran härstammar.
Med i paketet som nu snabbt måste bearbetas i EU:s kvarnar finns också de viktiga tolkningsanvisningarna för förordningen. Där finns bland annat lösningen till den gordiska knut som säger att man inte får avverka träd för att bygga ladugårdar. Om det inte går vägen med godkännandet så riskerar expanderande nötdjursproducenter att få lägga investeringsplanerna på is ytterligare för okänd tid.
Förändringsförslagen drevs igenom i parlamentet av den högermoderata grupperingen EPP och är i princip vettiga ur en finländsk jord- och skogsbrukssynvinkel. EPP var säkert medvetet om att det kan bli utmaningar angående tidtabellen, men som det är i politik handlar det om att agera då det finns möjligheter. Och nu blåste åt rätt håll för EPP i denna fråga.
Det har också spekulerats kring om den nya kommissionen som snart tillträder, skulle kasta hela avskogningsförordningen i skräpkorgen. Det är ändå mycket osannolikt. Det skulle vara en väldig prestigeförlust för EU-kommissionen om ett redan godkänt lagstiftningspaket skulle kullkastas redan innan det trätt i kraft.