I november håller alla skogsvårdsföreningar fullmäktigeval. Det betyder också en möjlighet för medlemmarna att påverka hur det styrande organet ser ut i föreningen.
För en del medlemmar kanske det känns onödigt att rösta, eftersom det ju i vilket fall som helst blir tillsatt ett fullmäktige. Men det är fel tänkt. I alla demokratiska organisationer är det viktigt att medlemmar deltar och påverkar.
Det skapar legitimitet för organisationen. Och det är alltid uppmuntrande att få röster. Att bli invald med ett högt röstetal motiverar alla som gett sig in i leken med förtroendeuppdrag. Om röstetalen för de invalda blir några få futtiga röster på grund av att medlemskåren är passiv så avspeglar det sig nog också på arbetet i fullmäktige. Varför ta uppdraget på allvar om medlemmarna inte bryr sig?
Skogsvårdsföreningarna har minsann ett viktigt arbetsfält i dagens läge. Såsom tidigare spelar föreningarna en viktig roll för att erbjuda skogsägarna neutral rådgivning och tjänster kring skogsskötseln. Det arbetet görs med tanke på skogsägarnas bästa och inte för att gynna något företag.
Men det har också blivit allt viktigare att skogsägarna har en röst i samhällsdebatten kring skogen. Det handlar dels om påverkansarbete på nationell och EU-nivå och där är samarbetet med SLC och MTK viktigt.
Men det handlar också om att vara aktiv och påverka i skogsfrågor på ett lokalt plan. Där är den lokala skogsvårdsföreningen i nyckelposition. För att kunna påverka vem som sköter denna intressebevakning finns det bara en metod – rösta i skogsvårdsföreningarnas fullmäktigeval.