Opinion

Ledarsticket:
Storebror vill titta på din kompost

Under senare tid har det rapporterats i media om kommunernas kompostinspektörer som åker runt till privathushåll för att kolla att allt står väl till i komposten. Inte nog med det, rätt ofta tycks det hända att fastighetsägare åker fast för att komposten inte är i skick.

I Maaseudun Tulevaisuus rapporteras till exempel att upp till 20 procent av komposterna underkänts i granskningar som gjorts i Jyväskylätrakten. I år var det ungefär 1.200 fastigheter som granskades. Svenska Yle rapporterar i sin tur att 200 Borgåkomposter har kontrollerats denna sommar och i Österbotten granskas komposterna flitigt bland annat inom Stormossens område.

En normal kompostgranskning går bland annat ut på att granskaren kollar att komposten är isolerad och att inga smådjur kan ta sig in. I Jyväskylä underkändes komposterna också om tömningsluckan var sönder.

En fråga som infinner sig då man läser artiklarna är varför myndigheterna skall sätta tid, pengar och personresurser på att resa runt till tiotusentals fastigheter i hela landet för att kontrollera att maskarna frodas i komposterna? Speciellt i dessa tider då vi vet hur svår den ekonomiska situationen är för den offentliga sektorn.

Bakgrunden till kompostgranskningarna går tillbaka till EU:s avfallsdirektiv från 2008. Direktivet fastställer åtgärder för att minska avfallets miljöpåverkan och för att främja återvinning och avfallshantering, vilket ju på alla sätt är eftersträvansvärt. På basen av direktivet har Finlands avfallslagstiftning förnyats och det regelverket har trätt i kraft nu i år.

Genom den nya lagen vill man minska mängden bioavfall som hamnar på avstjälpningsplatsen eller i sopbränningen. I städer och kommuner med över 10.000 invånare skall hushållen nu antingen sortera bioavfallet skilt, eller kompostera det. Så här långt verkar ju allting också vettigt.

Onödigt blir det då sedan då komposteringen också skall övervakas och kontrolleras ända ner under locket på kompostorbyttan. I praktiken är det mest egnahemshus som komposterar sitt eget avfall och de drabbas närmast själva av om komposten luktar illa eller drar till sig gnagare.

Det är väl en högst privat fråga om det är trivsamt på den egna gårdsplanen eller inte. Stora hygieniska olägenheter är en annan fråga och där har hälsovårdsinspektörerna möjlighet att gripa in om det behövs.