Matkultur 1
Årets matkulturstipendiat Leif Blomqvist driver sedan trettiofem år tillbaka en plantskola i Lepplax, Pedersöre. Eftersom han har förädlat och lyckats bevara gamla fruktsorter menar Marthaförbundet i sin prismotivering att han har gjort en kulturgärning.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Leif Blomqvist tilldelades Marthas matkulturstipendium

Pomolog och plantskolemästare Leif Blomqvist från Lepplax i Pedersöre har av Marthaförbundet utsetts till Årets matkulturstipendiat. Tack vare Blomqvist finns det idag ett stort utbud vinterhärdiga fruktträd som klarar vårt klimat, även i de norra delarna av landet, skriver Marthaförbundet i sin prismotivering.

Den finlandssvenska matkulturdagen som instiftats på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund har firats varje år sedan 1992. Syftet med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de finlandssvenska matkulturtraditionerna.

– I år är vi glada över att få ordna huvudfesten i Vasa tillsammans med Vasabygdens Marthadistrikt, sade förbundets verksamhetsledare Annika Jansson när hon hälsade hundratalet marthor välkomna till mingel och mat på Bock’s Corner Brewery på tisdagkvällen.

Marthaförbundet har en matvision som bygger på att vår föda ska bestå av en större andel vegetabilier och mindre tomma kalorier. Likaså ska andelen ekologiska alternativ ökas samtidigt som det ska vara gott, transportsnålt och hemlagat.

Matkulturdagen har varje år ett speciellt tema. Tidigare år har vilda växter, rena råvaror, svamp och potatis varit i fokus, medan proteiner ur växtriket lyftes fram ifjol. I år var det så dags för inhemska fruktträd.

Vida känd

Som plantskolemästare och pomolog – vilket betyder att man studerat frukt- och bärodling – har Leif Blomqvist under årens lopp gjort sig vida känd inom sitt gebit och under tisdagens festligheter fick han ta emot årets matkulturstipendium om tusen euro.

Sedan trettiofem år tillbaka driver han Blomqvists Plantskola som har ett brett utbud av fruktträd lämpade för vårt nordliga klimat. Han har även gett ut flera böcker om frukt- och bärodling och är en ofta anlitad föreläsare, både nationellt och internationellt.

Enligt Marthaförbundet bidrar Leif Blomqvist till en ökad uppskattning och efterfrågan på inhemska frukter och fruktträd, vilket är helt i linje med Marthas arbete för en hållbar livsstil.

Marthaförbundet menar även i sin prismotivering att Leif Blomqvist genom förädling av gamla fruktsorter gjort en kulturgärning eftersom han lyckats bevara dem.

Under kvällen höll Blomqvist en kort föreläsning om det som enligt egen utsago står honom närmast hjärtat; frukt och bär.

– Vi bor i bär- och fruktodlingens förlovade land, sade han. Med 24 timmars dagsljus om somrarna blir våra bär aromatiska, vi har svala nätter vilket gör att de mognar långsamt och blir söta och så har vi infrarött ljus som ger dem mer antioxidanter. 

Det bästa som hänt

Av de många nya bärsorter som kommit till under senare år menar Leif Blomqvist att blåbärstry, även kallad honungsbär, är det största som hänt under hans tid.

– Blåbärstry mognar en vecka eller två före jordgubbarna och har två gånger högre antioxidantnivå än vilda blåbär, säger han. De nya sorterna är sötsyrliga, stora och rikbärande och helt utan bitterhet, något som var besvärligt i de gamla sorterna.

Och fortsätter:

– Dessutom är de enkla att odla då de klarar sig i en jord som har mellan 5 och 8 i pH-värde och så är de så pass vinterhärdiga att de klarar temperaturer på ända ner till -46 grader utan att frysa.

Blåbärstry kan lagras länge i kylen, upp till två veckor, och går att använda på samma sätt som blåbär. Bäret används frekvent i Ryssland och det finns stora odlingar i Skottland och Kanada. Det finns även ett destilleri i Kanada som framställt gin gjord på blåbärstry.

Leif Blomqvist berättar också om Oscar Syring som för hundra år sedan började plantera och skörda äppelträd i Gerby utanför Vasa. På den tiden var många skeptiska till att det skulle gå att odla äpplen i vårt kalla klimat i Österbotten, men Syring överbevisade skeptikerna och lyckades ta fram många utmärkta äppelsorter som anses vara både goda och motståndskraftiga.

Några av Syrings äppelsorter är Gerby vinteräpple, Gerby Astrakhan och Vasa vinter, varav de först- och sistnämnda ska gå att lagra ända fram till maj.

Som mest lär Syrings plantskola på sin tid ha ympat och sålt 10.000 träd per år. Många av Syrings äppelsorter lever ännu kvar och finns tillgängliga vid Blomqvists plantskola i Lepplax.

Matkultur 2
Kocken Louise Mérus, i mitten, och hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson, till höger, presenterade matkulturmagasinet Inhemsk frukt som gavs ut lagom till matkulturdagen. Linn Jung fungerade som kvällens konferencier.