Thomas Blomqvist
Thomas Blomqvist ställer upp i Nylands valkrets.
SLC

LF:s valtent:
Thomas Blomqvist

1. Vi måste få en rättvisare fördelning av vinsterna i livsmedelskedjan. För att uppnå det måste primärproducenterna ställning stärkas. Det riksdagen kan göra för den här saken är att tex. göra ändringar i livsmedelsmarknadslagen och även att ändra konkurrenslagstiftningen så att vi kan garantera en verklig och sund konkurrens i alla led av livsmedelskedjan.

2. Vi måste se till att beslutanderätten i skogsfrågor hålls i Finland. Vi kan skogsbruk och vet bäst vilka beslut som behöver tas. När det gäller olika strategier och direktiv som görs på EU-nivå och som direkt eller indirekt påverkar vårt skogsbruk och användningen av skogen måste regeringen tillsammans med skogsägarnas organisationer ha en mycket proaktiv och effektiv intressebevakning i Bryssel och Finland ska i alla lägen hålla fast vid att besluten i skogsfrågor ska fattas på nationell nivå.

3. Den finländska försörjningsberedskapen är i en internationell jämförelse på en god nivå, men de kriser som vi upplevt och upplever har visat att den  behöver förbättras ytterligare. Vi har i regeringen har redan vidtagit en hel del åtgärder, men det arbetet måste fortsätta. Finland måste i alla lägen t.ex. kunna upprätthålla en inhemsk matproduktion och energiproduktion, och också i övrigt se till att vårt samhälle kan fungera även i kristider. För att säkerställa vår försörjningberedskap när det gäller livsmedel måste vi förbättra jordbrukets lönsamhet.

4. Vi behöver dels mera forskning och mera kunskap för att veta vilka åtgärder som på bästa sätt förbättrar kolbindningen, och vi behöver ekonomiska incitament/morötter för ta i bruk åtgärderna. Det som vi redan vet är t.ex. att för att skogen ska binda möjligast mycket kol måste den skötas bra så att tillväxten hålls på en hög nivå. Det är också mycket positivt att det redan pågår en hel del arbete för att hitta sätt hur man öka kolbindningen i åkermarken. Bland andra SLC/MTK och flera av de förädlande företagen i livsmedelskedjan är aktiva och söker nya lösningar med hjälp av forskning och försöksodlingar. Samhället behöver stöda den här typen av tillämpad forskning.

5. Det är viktigt att man ser till helheten när man fattar beslut. Det gäller också beslut som gäller jord- och skogsbruk samt miljö. Därför är det viktigt att det finns ett tätt samarbete mellan de här två ministerierna.

Namn: Thomas Blomqvist
Valkrets: Nyland
Hemort: Raseborg 
Yrke: Minister, riksdagsledamot, jordbrukare
Familj: Fru och tre barn (varav två är vuxna)
Parti: Svenska Folkpartiet


LF:s valtentsfrågor hittar du här.