Dsc 0793
SLC-ombudsman Rikard Korkman, ÖSP:s spannmålsutskotts ordförande Martin Edman och MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman fokuserade på det allmänna läget inom spannmålsvärlden på Greppa Marknaden-seminariet i Gamla Vasa.
Jordbruk SLC Marknad

Lönar sig att nu
börja planera nästa års
spannmålsförsäljning

Uppåtgående priser är en klar ljuspunkt och inspirationskälla inom spannmålsvärlden som bäst. På längre sikt gäller det ändå för lantbrukarna att följa med och beakta den politiska utvecklingen och klimatförändringarna.

Ordföranden för ÖSP:s spannmålsutskott, Martin Edman, inledde sitt anförande på ”Greppa Marknaden”-seminariet vid YA i Gamla Vasa med att sprida lite välkommen optimism.

– Priserna har vänt rejält uppåt. Detta är glädjande med tanke på den ekonomiska kräftgång som har kännetecknat branschen under de senaste åren. Förändringen kommer att ha positiva effekter på humöret, arbetsglädjen och orken.

– Med tanke på att prisläget kan skifta betydligt mellan sådd och skörd vore det samtidigt önskvärt att producenterna skulle kunna teckna fasta priskontrakt – åtminstone för en del av skörden, tillade Edman.

Finländska havren är trumfkortet

Martin Edman framhöll att Rysslands hårda satsning på det egna jordbruket på grund av den internationella bojkotten kommer att resultera i att de globala spannmålslagren kommer att växa ytterligare framöver.

– Som jag ser det är den aktuella utvecklingen i Ryssland ett slags återgång till ett naturligt läge – liksom fallet också är i Kina för närvarande, sade Edman.

Havre är det sädesslag som gått framåt starkast på exportfronten under de senaste åren. Den industriella efterfrågan är fortsättningsvis stor i norra Tyskland.

– Den höga kvaliteten på den finländska havren är trumfkortet. Här spelar geografin och de ljusa sommarnätternas inverkan en stor roll. Det är bara de nordiska länderna och Kanada som hör till den här kategorin, sade Edman.

Lönar sig att planera nästa års försäljning

MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman framhöll på seminariet att det lönar sig för spannmålsodlarna att börja planera nästa års försäljning.

– Vad gäller produktionen av havre så var kvaliteten inte lika bra i år. Inför den kommande odlingssäsongen skulle det gälla att knyta kontakter med uppköparna redan i det här skedet och försöka göra leveranser, rekommenderade Schulman.

Schulman betonade även att riskhantering kommer att vara en stor fråga inom spannmålsvärlden framledes. Försäkringsbiten är viktig i en tid då staten inte längre sträcker ut en hjälpande hand om producenter skulle drabbas av betydande skördeskador.

– Det gäller därtill att beakta och följa med den politiska utvecklingen och exempelvis importförbud. Att välja ut de rätta sorterna att odla är likaså av stor vikt.

– Klimatförändringarna kommer att påverka lantbruket och vår produktionen i hög grad i framtiden. Varje land skall göra upp en strategi för att tackla utmaningarna. Här i Finland finns det flera aktuella arbetsgrupper som funderar över dessa frågor, sade Schulman.

Stagnerad marknad i Europa

I en allmän översikt av läget inom spannmålssektorn konstaterade Schulman att vi befinner oss i en situation där produktionen ligger under konsumtionen och lagren tenderar att minska.

– Det har varit ett svårt år på de flesta områden. Exportvolymerna från Finland är lägre just nu och importen är ganska stor.

Inom EU har spannmålsproduktionen sjunkit med närmare 10 procent sedan fjolåret, medan exporten från unionen har minskat med 4 procent.

Importen visar i sin tur ett negativt resultat på 5,6 procent – en radikal kontrast till ökningen på hela 26 procent året innan. Den markanta ökningen under 2017 berodde till stor del på att Spanien importerade mycket foderspannmål.

Den totala konsumtionen av spannmål inom har vuxit ytterst marginellt – från 0,2 till 0,5 procent.

– Siffrorna antyder att vi har en ganska stagnerad marknad i Europa idag, säger Max Schulman.

Projekt för att befrämja exporten av spannmål

SLC:s spannmålsombudsman Rikard Korkman redogjorde för den exportbefrämjande satsningen Farmer Grain Export vars projekttid pågår 2018-2019.

– Målet är att kunna stärka den inhemska spannmålsexporten genom att öka samarbetet mellan exportörer och andra aktörer.

– Under normala år måste vi i Finland exportera 25-30 procent av skörden för att systemet ska vara i balans, sade Korkman.

Farmer Grain Export-projektet kartlägger den aktuella efterfrågan på spannmål i andra länder – utgående från kvalitet, sorter och så vidare. Man arrangerar dessutom tillställningar där producenter kan träffa och diskutera med exportörer.

Exempelvis framgår det att det i Spanien efterfrågas bland annat fodersäd och maltkorn för närvarande.

– Vi har också bekantat oss med olika europeiska handlingsmodeller – bland annat exportmodeller som tillämpas i England och Frankrike.

Estland exportföregångare

– Estland är för övrigt en modern föregångare i fråga om spannmålsexport. Landet som på producentnivå har utvecklat andelslagsmodellen Kevili exporterar 70 procent av sin produktion, sade Korkman.

Farmer Grain Export gör också logistiska utredningar och det allmänna målet är att öka exportkunnandet i Finland.

Rikard Korkman demonstrerade också praktiskt hur man använder det nya digitala verktyget Spannmålstorget som omfattar både anbudshandel och avtalshandel.

– Spannmålstorget har idag cirka tusen användare i sitt register och antalet ökar hela tiden, säger Korkman.

Det är gratis att registrera sig på den digitala marknadsplatsen. I övrigt är avgiften för att använda tjänsten en euro per ton.