Jordbruk

Luke: Jordbrukets lönsamhet
är lägre än föregående år

Enligt en färsk prognos från Naturresursinstitutet (Luke) kommer gårdarnas genomsnittliga företagarinkomst att stanna på 20.500 euro i år och lönsamhetskoefficienten sjunker till 0,50. År 2022 uppgår den prognostiserade företagarinkomsten till 30.800 euro och lönsamhetskoefficienten till 0,77.

År 2023 är prognosen för en jordbrukares timlön 8,2 euro och prognosen för avkastningen på eget kapital 1,6 procent. Lönsamhetskoefficienten beräknas genom att dividera företagarinkomsten med summan av lönekravet för eget arbete och räntekravet för eget kapital i jordbrukarfamiljen.

Spannmåls- och oljeväxtodlingen under press

Producentpriserna för spannmål denna skörd ligger betydligt under fjolårets nivåer. Enligt Lukes skördeuppskattning som publicerades i september var spannmålsskörden nästan 20 procent mindre än i föregående år.

Produktionskostnaderna för spannmål ökade dock jämfört med föregående år.

– Lönsamhetskoefficienten för spannmåls- och oljeväxtgårdar sjunker till 0,27. År 2022 förutspås lönsamhetskoefficienten vara 1,09, vilket är det bästa resultatet under 2000-talet. Även lönsamheten för andra växtodlingsgårdar sjunker, till exempel på grund av lägre potatisskördar, säger Luke-forskare Jukka Tauriainen.

I synnerhet det lägre priset på jordgubbar jämfört med förra året och de allmänt högre produktionskostnaderna belastar lönsamheten på frilandsodlingarna.

Svagt bättre på köttsidan

Den prognostiserade lönsamhetskoefficienten för mjölkproduktionen på 0,71 är på samma nivå som i fjol. Den genomsnittliga lönsamhetskoefficienten för övriga nötkreatursgårdar stiger från 0,37 till 0,43.

Lönsamheten för grisuppfödning förväntas delvis återhämta sig från den beräknade kollapsen 2022, med lönsamhetskoefficienten som stiger till 0,41.

Resultatet för fjäderfäuppfödare kommer att förbättras genom högre avkastning. Dock är prognosen för fjäderfäsektorn mer osäker än de andra sektorerna på grund av det lilla urvalet gårdar samt den låga vinstmarginalen. Även små prisförändringar har en betydande inverkan på resultatet.

Den ekonomiska prognosen för 2023 baserar sig på boksluten för cirka 400 lönsamhetsbokföringsföretag från år 2022 och cirka 300 företag från år 2021. I de företagsspecifika prognoserna för 2023 beaktas förändringar i insats- och producentpriser, samt regionala genomsnittliga avkastningsuppskattningar per gröda.

På grund av förändringen i stödsystemet har beloppen på jordbruksstöd för gårdarna uppskattats, eftersom materialet som ligger till grund för analysen inte innehåller information om faktiska stödval som gjorts av gårdarna i år. I prognoserna antas att gårdarna kommer att förbli lika stora och producera samma produkter med samma insatsvaror som under tidigare år.