Docenten Anne Nilsson vid Lunds universitet gjorde en studie på korn i kosten och överraskades av resultaten (www.mabra.com). I studien, som pågick under tre dagar, fick friska personer äta ett bröd bakat med kornkärnor till alla måltider under dagen.
Efter varje måltid noterades minskat blodsocker- och insulinpåslag och minskad aptit, en effekt som varade upp till 14 timmar efter matintaget.
Mängden goda tarmbakterier och frisättningen av tarmhormoner ökade, vilket bidrar till att hindra uppkomsten av både hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
Korngrynsgryta med kantareller (4-6 pers)
2 dl korngryn
1 lit kantareller
1 lök finhackad
1/2 dl vitt vin
finhackad persilja
1 msk kycklingfond
1 vitlöksklyfta
0,5-1 dl grädde
peppar
1 dl vällagrad och finriven ost (t.ex. Grana Padano)
Fräs kantareller och lök, vitlök i olja och häll på vitt vin, grädde och kycklingfond. Sätt i korngrynen och späd med lite vatten, låt korngrynen koka i 45 min-1 timme, eller tills de är mjuka och sätt i persilja och strö över osten. Servera med en köttbit.
Plättar på korn- och hasselnötsmjöl (2-3 pers)
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl kornmjöl, stenmalet fullkorn
1 dl vetemjöl, stenmalet specialmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 tsk matsoda
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser och stek i plättpanna, servera med vispgrädde och säsongens bär.
Kornmjölspaj med nektariner
150 gr smör
4,5 dl kornmjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk vatten
Blanda ihop ingredienserna till pajbotten och ställ kallt. Sätt ugnen på 180 grader.
Fyllning:
5 persikor
2 ägg
0,5 dl grädde
2 msk vaniljsocker
Klyfta persikorna och rada ut på pajbottnen. Blanda grädde, ägg och socker och häll över persikorna. Grädda i ca 45 minuter.
Hemlagad pizza för två
Ca 400 gr finmalen vetemjöl (00-vetemjöl)
2 dl vatten
25 gram jäst
2 msk olivolja
1 tsk (havs-) salt
1 tsk rosmarin
Värm vattnet till 37 grader och smula ner jästen, oljan, rosmarin och blanda i mjölet. Knåda degen och blanda i saltet, låt jäsa 0,5-1 timme (degen går bra att göra en dag i förväg och kan kalljäsa i kylskåp). Kavla ut degen så tunt som möjligt på ett smörpapper och sätt ugnen på maximal värme, 280 grader med ugnsplåten i.
Fyllning:
2 tomater
1 spetspaprika, fint skivad
några svampar, champinjon eller annan svamp
0,5 msk vitvinsvinäger
1 schalottenlök, finhackad
150 gr mild ost, finriven
5 körsbärstomater
150 gr gram tärnad rökt skinka
2 msk pizzakrydda
svartpeppar
(oliver)
Skålla och kärna ur 2 tomater, mixa ihop och låt koka en stund för att reducera vätskan. Stek paprika, svamp, lök och häll över vitvinsvinäger. Bred ut tomatsåsen på pizzan, strö ost över hela pizzan och sprid ut paprika, svamp och skinka, körsbärstomater och pizzakrydda över pizzan. Förvärm en ugnsplåt, lyft smörpapperet med pizzan till den heta ugnsplåten och grädda på högsta värme i ca 8-10 minuter.