Jordbruk Skogsbruk

Markanvändningssektorn
blev igen en kolsänka

Markanvändningssektorn (LULUCF) har åter blivit en kolsänka, efter att år 2022 utgjort en utsläppskälla. Under förra året översteg kolbindningen mängden utsläpp med 1,3 miljoner koldioxidekvivalentton. Detta framkommer av Statistikcentralens snabbestimat för år 2023.

– Enligt preliminära uppgifter berodde sektorns förvandling från en nettoutsläppskälla till en nettosänka på att avverkningsvolymen minskade med cirka 9 procent jämfört med föregående år, säger överaktuarie Sini Niinistö på Statistikcentralen.

Jordbruket står för 15 procent av alla utsläpp, men utsläppen föll med en procent under fjolåret. Detta berodde främst på att antalet djur minskade, samt att de lägre skördenivåerna producerade färre markutsläpp från växtrester.

Finlands utsläpp av växthusgaser minskade med 11 procent förra året i jämförelse med 2022. Minskningen beror på att användningen av stenkol och torv sjönk med 10 procent under år 2023. Samtidigt ökade andelen kärn-, vind- och vattenkraft.

Energisektorn står dock fortfarande för 70 procent av alla utsläpp. Överlag har växthusgasutsläppen minskat med 43 procent sedan 1990 och 52 procent sedan 2003.

Statistiken bygger på snabbestimat för fjolåret. Mer exakta kalkyler publiceras i mars 2025.