En bred allians inom EU:s livsmedelssektor skyndar på kommissionen i Bryssel att i snabba tag återuppta förhandlingar med den sydamerikanska frihandelszonen Mercosur. Ett avtal brådskar, framhåller branschens företag.
Förhandlingarna om ett handelsavtal med Mercosur har startat om och lagts ned i otaliga omgångar. Det slutliga avtalet mellan EU och Mercosur färdigställdes i juni 2019, efter nästan tjugo års förhandlingar med talrika avbrott. Men avtalet har aldrig trätt i kraft.
Med jämna mellanrum har EU återkommit med ständiga försök att uppvakta de sydamerikanska länderna Argentina, Brasilien, Uruguay och Paraguay. Nu har förväntningarna blomstrat upp, igen en gång.
Den europeiska livsmedelsindustrins branschorganisationen ställer paradoxalt nog sina förhoppningar till Argentinas nyvalda president Javier Milei, som nyligen nobbade en delegation från Bryssel och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Strävar efter stabil ekonomi
Nu ryktas det om att Milei kan ha blivit medgörligare och vill ha avtalet. Den argentinska presidenten har nyligen rest till World Economic Forum i Davos, där höjdare inom politik och ekonomi möts för att utbyta åsikter.
I Davos träffar Milei den internationella valutafonden IMF:s VD Kristalina Georgieva. Mötet om landets finansiella arrangemang kan få kännbara konsekvenser för Argentinas ekonomiska framtid men också för relationerna mellan EU och Mercosur.
Diskussionerna kan påverka Argentinas ekonomiska politik och finansiella arrangemang, med potentiella effekter på landets internationella ekonomiska relationer. Frågan är om det räcker för att skapa ekonomisk stabilitet i det viktiga jordbrukslandet.
Enligt sydamerikanska källor har Argentinas utrikesminister Diana Mondina betonat vikten av att Argentina behöver mercosuravtalet. Enligt Mondina finns intresse att sluta ett avtal i slutet av februari i anslutning till ett WTO-toppmöte i Abu Dhabi.
Livsmedelsföretagen i EU har nu börjat hysa förnyade förhoppningar om möjligheterna att återuppta samtalen om Mercosur med Milei och de övriga mercosurländernas statschefer. EU-företagen vill påskynda processen innan Milei eventuellt byter åsikt igen.
I en skrivelse uppmanar företagen stats- och regeringscheferna inom EU och Mercosur att skyndsamt slutföra förhandlingarna. Kort sagt – vi har ingen tid att förlora, heter det i en skriftlig vädjan.
EU hoppas på mer handel
Sammanlagt 23 europeiska organisationer har undertecknat skrivelsen, som har sänts till EU-kommissionen, EU-parlamentet och medlemsländerna i Rådet. Bland undertecknarna noteras bland annat mejerilobbyn European Dairy Association.
De europeiska bryggerierna är också med på ett hörn, liksom biltillverkarna, kosmetikalobbyn samt de europeiska handels- och industrikamrarna. Avtalet skulle generera tiotals miljoner jobb, påminner undertecknarna.
EU-företagen utgår från att Mercosuravtalet dessutom kan trygga tillgången på viktiga råvaror. Detta är nödvändigt på grund av ekonomiska, sociala och geopolitiska grunder, tillägger branschorganisationerna.
De europeiska producenterna ställer sig däremot skeptiska till Mercosuravtalet. Bondeorganisationerna varnar bland annat för skillnader i produktionsstandarder mellan EU och Mercosur. Skillnaderna ökar ytterligare genom EU:s gröna avtal.