Spannmal Apr24 Igc
IGC:s senaste prognos.
Marknad

Marknadsöversikt:
IGC väntar rekordskörd
av spannmål i år

Den väderleksmässiga påverkan på höstsådden sedan starten på odlingssäsongen så har denna varit negativ i nordvästra Frankrike, Nederländerna, Belgien, norra Tyskland, Danmark och i södra delarna i Sverige samt i östra Rumänien, noterade EU:s expert- och kommittémöte för spannmål, oljeväxter, proteingrödor, ris, socker, olivolja.

Kommissionen redovisade den nya prognosen från IGC (se tabell). Produktionsprognosen för innevarande år 2023/24 innehöll inga större förändringar gentemot tidigare prognos, men produktionen av majs justerades ned något beroende på lägre på produktion i Sydamerika.

IGC är först ut med en heltäckande prognos för världsproduktionen, konsumtion och lager för spannmål 2024/25. Det är en högst osäker prognos med tanke på att sådden av majs startar först om flera månader i de större producentländerna Brasilien och Argentina.

Enligt prognosen beräknas en rekordskörd inträffa för spannmål som uppgår till 2.332 miljoner ton. Höga produktionsnivåer (dock inga rekordnivåer) beräknas inträffa samtidigt för alla spannmålslag i världen, vilket inte alltid har varit fallet under tidigare år.

IGC har beräknat skörden av vete 2024/25 i Ukraina till 24,5 miljoner ton och för majs till 27,7 miljoner ton. Detta är ca 15 respektive 6 procent lägre än föregående år.

Rapsproduktionen beräknas minska med 12 procent och uppgå till 5,4 miljoner ton. Skörden av raps är dock fortfarande hög sett ur ett längre tidsperspektiv.

Exporten av vete minskar till 12,5 miljoner ton (-22 %) och majs minskar till 20,1 miljoner ton (-4 %). Normala exportkvantiteter för Ukraina uppgår till omkring 18 miljoner ton vete och 25 miljoner ton majs. Den ryska skörden av vete 2024/25 beräknas öka till ca 93 miljoner ton.

Kommissionens senaste uppskattning avseende produktionen av spannmål, oljeväxter och proteingrödor visar inga förändringar jämfört den tidigare prognosen för spannmålsproduktionen 2023/24, men totalskörden av oljeväxter beräknas öka trots att rapsskörden justerades ned något.

En mycket tidig prognos för spannmålsskörden i EU 2024/25 pekar på en ökning jämfört med föregående år, men en minskning med ca 4 procent jämfört med det senaste femårsgenomsnittet.

Det är fortsatt höga världsmarknadspriser på ris. Det beror bland annat på Indiens tidigare införda exportrestriktioner och på lägre världsproduktion för 2023/24.

Fortsatt höga priser för socker och olivolja

Under den senaste tiden har rapporter om risk för torrt väder i Brasilien kommit som skulle kunna få en negativ påverkan på produktionen i landet.

Världsmarknadspriserna reagerade uppåt på detta och nådde en notering på ca 591 euro/ton. Världsmarknadspriserna är dock betydligt lägre nu än de var under pristoppen i november förra året.

Till skillnad mot världsmarknadspriserna så har priserna i EU fortsatt att stiga. Det senaste tillgängliga priset på vitsocker (februari 2024) uppgick till 837 euro/ton, vilket är en ökning med 90 procent jämfört med samma tidpunkt föregående år.

Kommissionen redovisade inga nya uppgifter om sockerproduktionen från innevarande års kampanj.

Fortsatt höga priser på olivolja råder inom EU på grund av låga skördar både 2022 och 2023. Priserna i EU för olika kvalitetsklasser av olivolja är betydligt högre än gällande referenspriser (prisgräns för övervägande om olika stödåtgärder ska införas) i EU.

Skörden av bordsoliver 2023 beräknas minska med 27 procent jämfört med föregående år.