Koncernen Lantmännen har engagerat sig i utredningen om Sveriges livsmedelsberedskap som offentliggjordes under förra veckan.
– Vi är positiva till utredningen, och tror och hoppas att den leder till snara beslut och omedelbara, konkreta åtgärder, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen.
Sverige har ingen livsmedelsberedskap i dag konstaterar koncernen och föreslår därför att regeringen skyndsamt påbörjar arbetet med att tillsammans med berörda företag bygga upp lager och svensk produktionskapacitet av bland annat spannmål, växtnäring och andra viktiga insatsvaror för jordbruks- och livsmedelsproduktionen.
Att bygga upp spannmålslager tar dock flera år, varför Lantmännen anser att det är viktigt att staten börjar med konkreta åtgärder snarast. Det viktigaste för en långsiktigt robust livsmedelsberedskap är ändå att skapa bättre förutsättningar för lantbruket så att produktionen kan öka. Beredskap över tid kräver ökad konkurrenskraft och lönsamhet hos de svenska lantbrukarna och livsmedelsindustrin.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet påpekar också koncernen tillsammans med representanter för Arla, LRF och lantbrukssällskapen att Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel, mätt i konsumentvärde, ligger på ungefär 50 procent. I debattartikeln påpekas därför syrligt: ”Skulle kriser eller krig drabba Sverige idag är vi som land bara självförsörjande på spannmål, socker och morötter. Det betyder att vi i bästa fall kan röra ihop en morotskaka, förutsatt att importen av insatsvarorna som drivmedel, morotsfrön och växtnäring fungerar.”
I debattartikeln sneglar man på sina nordiska grannläder: ”Andra länder i vår närhet ligger långt före Sverige. I Finland har försörjningsberedskapen varit en del av den officiella säkerhetsstrategin sedan länge och ifjol tog Norge beslut om att fylla beredskapslager med spannmål för första gången på 20 år.”
Det krävs nu hårt och målmedvetet arbete i Sverige anser debattörerna:
”Ett beredskapslager av spannmål tar många år att bygga upp om det ska ske utan betydande störningar i marknaden. Den svenska uppfödningen av lantbruksdjur är en viktig del av livsmedelskedjan och har sedan Sveriges medlemskap i EU minskat i omfattning på grund av hård konkurrens från medlemsländer med lägre krav på djurvälfärd och miljöåtgärder. Ska den svenska animalieproduktionen växlas upp behövs både tid och stora investeringar.”