Riklig nederbörd under perioden i kombination med köldknäppar har inneburit skador på höstsådda grödor främst i Danmark, norra Tyskland samt i Baltikum, konstateras i en rapport från expert- och kommittémötet för spannmål, oljeväxter, proteingrödor, ris, socker, olivolja inom EU.
Varmare väder än normalt i delar av Frankrike, Italien, Ungern, Bulgarien och Rumänien har lett ökad tillväxt och att ingen vinterhärdighet har uppnåtts. Detta gör grödorna mer känsliga för frost, vilket kan vara fallet för bland annat Frankrike då kallare väder är på väg in över landet.
Kommissionen informerade också om IGC:s senaste prognos avseende produktion, konsumtion och lager av spannmål i världen 2023/24 som sammanfattas i tabellen här nedanför.
Produktionsförändringarna jämfört med föregående prognos var främst att majsskörden förväntas öka till rekordnivå beroende på höga skördar i USA, Kina och Argentina.
Majsskörden i Ukraina är beräknad till 30 miljoner ton, vilket är högre än föregående års produktion och i nivå med skördarna innan rekordåret 2021/22.
Veteproduktionen beräknas öka till 28,7 miljoner ton. Även om Rysslands veteproduktion beräknas minska 92,2 miljoner ton så är den fortfarande på en hög nivå jämfört med skördarna under den senaste femårsperioden.
Annan marknadsinformation som kommissionen presenterade var bland annat att att höstsådden i USA 2023 beräknas sjunka till 13,93 miljoner hektar (-6%).
Exporten av majs från USA är hittills högre (28 %) och vete är hittills lägre (-16 %) än föregående år, medan skörden av havre och raps i Kanada 2024/25 beräknas öka till 3,71 miljoner ton respektive 18,37 miljoner ton.
Skörden av sojabönor i Brasilien 2023/24 beräknas öka något till 155,3 miljoner ton.
Spannmålsskörden i EU höjdes med 400 000 ton (ökad produktion i Polen) i kommissionens senaste beräkningar jämfört med föregående prognos och med 2,2 miljoner ton jämfört med föregående år.
Uppåt för socker
Världsmarknadspriserna för både vit- och råsocker hade stigit med 6-7 procent under januari, bland annat beroende på nya prognoser om lägre skörd i både Thailand och Indien.
Världsmarknadspriset för vitsocker var 609,5 euro/ton. EU:s senaste tillgängliga pris på vitsocker (december) uppgick till 857 euro/ton (ökning jämfört med november).
Kommissionen redovisade importen av socker ifrån Ukraina. Hittills under oktober-januari 2023/24 hade 197.000 ton importerats, vilket är ca 46.000 ton mer än vid motsvarande period 2022/23.
Störst import under innevarande år har skett till Rumänien, Italien, Ungern och Bulgarien. Importen till Polen och Grekland, som var hög under okt-dec 2022/23, hade sjunkit med 77 respektive 56 procent under 2023/24.
Kommissionen bevakar handelsutvecklingen avseende import från Ukraina mot bakgrund av att eventuella marknadsstörningar kan uppstå på EU-marknaden. Kommissionen konstaterade att detta hittills inte har skett eftersom ingen prispåverkan har inträffat på EU-marknaden.
Importen som skett har behövts för att täcka underskottet av socker i EU. Diskussioner pågår dock om att se över regelverket för den tullfrihet som gäller för Ukraina framtill juni i år. Angränsande länder till Ukraina har vid ett antal tillfällen fört fram att marknadsstörningar har inträffat på deras hemmamarknader.
Höga priser på olivolja
Marknadssituationen jämfört med föregående månad var i stort sett oförändrad. Det råder fortsatt en hög prisnivå på olivolja inom EU på grund av föregående års låga skörd av oliver och produktion av olivolja.
Priserna för olika kvalitetsklasser av olivolja är betydligt högre än gällande referenspriser (prisgräns för övervägande om olika stödåtgärder ska införas) i EU.
Årets skörd beräknas bli i nivå med föregående års skörd, vilket är ca 30 procent lägre än det senaste femårsgenomsnittet.