I och med batteriteknologins utveckling och juridisk styrning har elbilarna blivit ett verkligt alternativ till traditionella bensin- och dieseldrivna personbilar. Tillsvidare används elektricitet ännu sällan i traktorer och lantbruksmaskiner, men situationen kan förändras snabbt i framtiden, konstaterar Antti Lajunen, biträdande professor i agroteknologi vid Helsingfors universitet.
Att Agritechnica i Hannover i Tyskland är en viktig mässa och utkiksplats för finländska företag som siktar på exportmarknaderna är knappast någon överraskning. Men Agritechnica har också ökande betydelse för de finländska företagens framgång på hemmamarknaden.
Nya generationens VF-teknologi breddar utbudet av lantbruksdäck från Continental.
Det italienska traktormärket Arbos har länge gått på sparlåga. De senaste åren har Arbos fått nytt liv, sedan fabriken köptes av kinesiska Lovol Arbos Group. Kineserna vill bygga upp Arbos till ett stort traktormärke på den europeiska marknaden.
– Planen är att fortsätta introducera ny teknik för bearbetning av fånggrödor i Finland, säger Boris Lindgård på BT Agro.
Åtminstone två olika koncept för förarlösa skördetröskor prövas som bäst i Nederländerna och Ryssland. I båda fallen har vanliga standardtröskor utrustats med mjuk- och hårdvara för att klara uppgiften.
Det ska snart bli slut på onödigt spill vid hanteringen av växtskyddsmedel på gårdarna. Fem stora företag inom jordbrukssektorn har enats om ett gemensamt, slutet påfyllningssystem som skyddar både användare och miljön mot spill.
Även om norska Kverneland har ingått i japanska Kubota sedan år 2012 är varumärket inte hotat. På vissa marknader säljs alla traktorer och redskap under namnet Kubota, men i exempelvis Sverige är Kverneland och Vicon starka varumärken och så ska det förbli.
– Last- och balvagnar är vår huvudprodukt som bäst, säger Kurikan Hyväkones verkställande direktör Tuomo Keskimäki.
Däckfirman Euromaster Ekenäs (VN Tyre) vill satsa allt mer på jordbrukskunder.
Krokby Entreprenad i Raseborg börjar samarbeta med det brittiska företaget SOYL i fråga om markkartering och analys. Det speciella i sammanhanget är att SOYL kan garantera att den data som markkarteringen uppger kan användas automatiskt i arbetsmaskiner som såmaskiner och gödselspridare.
När blybatteriet gjort sitt kan en stor del av det återanvändas. Suomen Akkukeräys är en av aktörerna som samlar in blybatterier – och den enda i Norden med eget krosseri.