I juni öppnar 4H:s Matskolor för sommaren. I matskolan lär sig barnen genom att göra matlagning, kökssysslor, hälsosamma matvanor samt matens väg från jord till jord med bondgårdsbesök. I år ordnas 23 svenskspråkiga matskolor för hundratals barn av 4H-föreningarna i Svenskfinland och på Åland.
– Matskolan dagläger erbjuder en meningsfylld och rolig verksamhet under skolloven. Barnen lär sig vardagsfärdigheter och får insikter i matens betydelse för en hållbar livsstil. Samtidigt sysselsätter 4H-föreningarna närmare hundra unga under 18 år som hjälpledare på matskolorna – för flera unga en värdefull första arbetslivserfarenhet. Matskolan är vår främsta satsning inom matfostran. Matskolan bidrar till främjande av en livskraftig landsbygd med barns delaktighet och egna initiativ i fokus, framhåller Bettina C. Lindfors, utvecklingsansvarig för Matskolan vid Finlands svenska 4H.
På Matskolan tillreder barnen själva frukost, lunch och mellanmål med fokus på lokala råvaror i säsong. Matlagningen varvas med diskussioner, lek och rörelse i tillsammans med nya vänner. De unga hjälpledarna handleder barnen i aktiviteterna.
– På Matskolan inspireras barnen av olika hushållssysslor såsom matlagning och diskande. Vi äter tillsammans och uppmuntrar barnen att prova på olika råvaror med alla sina sinnen. Via barnet kan vi även stöda hemmet i sunt matprat, hållbara matval, minskat matsvinn och ny kunskap om den lokala matproduktionen. Vid föräldramiddagen dukar barnen entusiastiskt upp till en gemensam måltid och delar sina upplevelser med nära och kära. Föräldrarna gläds över det egna barnets praktiska lärande, berättar verksamhetsledare Mona Ahlsved vid Botnia 4H.
Matskolan välkomnar alla barn och lärandet stöds bland annat med användning av symbolstöd i recept och program. Finlands svenska 4H samarbetar med Folkhälsan vid utvecklande av symbolstöd för Matskolan och inom matfostran.
På Matskolan lyfts det unika med den lokala maten
Matskolan fokuserar på mat producerad och förädlad i den egna regionen – detta gör varje matskola unik. En av matskolans höjdpunkter är gårdsbesöket hos lokala matproducenter.
– Att använda lokala råvaror i säsong främjar matkulturen, gynnar lokalsamhället och ger ett ansikte på bonden bakom maten. Gårdsbesöken ger barn och unga en konkret möjlighet att personligen få uppleva matens ursprung. Samtidigt får de nya insikter om livet på gården med hänsyn till både människorna, växterna, husdjuren och jordmånen. Tillsammans med 4H inspirerar vi unga till studier, arbete och företagande inom de gröna näringarna, sammanfattar kommunikationschef Mia Wikström vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.
Matskolan-Ruokakoulu verksamheten koordineras av Finlands svenska 4H tillsammans med Suomen 4H-liitto. Bondgårdsbesöken förverkligas i samarbete med SLC och centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenterna MTK.
Mer information om Matskolan och lista på samtliga matskolor hittas på http://matskolan.fi. 4H:s matskolor ordnas år 2024 i Borgå, Ingå, Jomala (Åland), Karis, Kimitoön, Korsholm, Korsnäs, Kristinestad, Kronoby, Larsmo, Lovisa, Malax, Maxmo, Närpes, Nykarleby, Pargas, Pedersöre, Sibbo, Tenala, Terjärv och Vörå av 4H-föreningarna.