Matskola 23 1
Barnen trivs på Strandbacka gård där de får komma i närkontakt med gårdens olika djur.
Livet på landet

Matskolan lär 4H-barn om
närmatens väg från jord till bord

Sommarlovet har börjat och 4H-föreningarnas matskolor likaså. I år ordnas det 21 matskolor runtom i Svenskfinland och hundratals barn får lära sig om matlagning, hållbara vanor samt vikten av motion och rörelse.

Det doftar gott och fräser hemtrevligt i stekpannan när Sigrid Bernas Vazquez steker kycklingbullar i undervisningsköket i Ådalens skola i Kronoby.

Det är fredag förmiddag och den första matskolan av två, som arrangeras av Botnia 4H (Nedervetil-Kronoby-Terjärv), är inne på sin avslutande dag.

Theo Holmlund och André Dahlnäs står bredvid och rullar lagom stora bullar av färssmeten för hand.

– Idag blir det kycklingbullar och dillstuvad potatis till lunch, säger Sigrid. Och så fixar vi pizzabullar som vi ska ta med som matsäck när vi besöker bondgården.

Intresset för matskolan är stort. Ramona Sanchez Liljekvist som är ansvarig ledare för barnverksamheten i Botnia 4H berättar att den första kursen är fullsatt med sina 20 deltagare.

– Alla som ville delta rymdes tyvärr inte med, men vi ordnar en till matskola i Terjärv nästa vecka, så vi har försökt styra de som bor där nära att delta i den eftersom finns bättre plats där.

Matskola 23 2
Theo Holmlund, André Dahlnäs och Sigrid Bernas Vazquez tillreder kycklingbullar till fredagslunch.

Intensiva dagar

Matskolan är ett fyra-fem dagar långt dagsläger för 8-12-åringar, fyllt av matfostran och matlagning, samtal och samvaro samt lek och motion.

Barnen får lära sig om matens väg från jord till bord, om olika aspekter av hållbar matproduktion och -konsumtion och att uppskatta goda matvanor.

Inhemska råvaror enligt säsong och närodlat är viktiga nyckelord.

Eva-Maria Broberg, ansvarig för ungdomsverksamheten inom Botnia 4H, har delat ansvar med Ramona under dagslägret. De har också haft tillgång till fyra unga medhjälpare.

– Det här har varit en duktig grupp, säger Eva-Maria. Vi har haft intensiva dagar, men ändå inte hört något gnäll. Det är roligt och intressant och fastän det är ett dagsläger får man ändå lägerkänsla.

Matskola 23 3
Det är roligt att vara med kompisar, att baka och att lära sig nya saker, tycker Amanda Fagernäs, Meya Karlström och Iris Rudnäs som också ser till att det blir pizzabullar till mellanmål under gårdsbesöket.

Under veckan har matskolebarnen bland annat fått lära sig tillreda getostlasagne, snålsoppa, batatvåfflor, blomkålsmos och köttfärsbiff med timjan.

– Det är en lite lyxigare variant av husmanskost och det är roligt att se att de vågar prova på, säger Eva-Maria. Vi kan se deras matglädje.

Ramona berättar att barnen föregående kväll bjudit in sina familjemedlemmar till en gemensam familjemiddag.

– Då gjorde vi rödbetscarpaccio med fetaostkräm till förrätt, krämig fisksoppa med räkor till huvudrätt, serverad med vitlöksbröd och övernattensemlor. Desserten byggde vi upp av maräng, lemon curd och mascarpone.

– Det är roligt att lära barnen att man med enkla råvaror kan få till stånd nåt gott och lyxigt som har en twist, säger Eva-Maria.

Matskola 23 4
Strandbacka gårds huvudsakliga verksamhet är den nästan fyrtio kor starka besättningen av Highland Cattle. Familjen Ekfors kommer dock att minska på den besättningen för att i stället satsa mer på dikor av raserna Hereford och finsk lantras.

Småskaligt jordbruk

En viktig del av matskolan är att ett inplanerat gårdsbesök. Det ger barnen en tydligare bild av livet på en bondgård, samtidigt som de lär sig om matens ursprung och närmatens betydelse för en hållbar livsstil.

För Kronobybarnen blev det en utfärd till Strandbacka gård i Nedervetil där Samuel och Cecilia Ekfors tog emot besökarna tillsammans med två av familjens fyra barn, Alfred och Elna.

Gården som ligger avskilt och naturskönt invid Stora Kutusträsket är en småskalig och ekologisk gård som hyser många olika djur.

Djurhållningen på Strandbacka fick sin början 2011 då familjen köpte tre kor och tre kvigor av rasen Highland Cattle. Med åren har de utökat sig och är nu närmare fyrtio stycken.

På gården finns även ett tiotal får, fyra lantraskor – tre nordfinska och en östfinsk – samt kaniner, hobbyhöns och några vaktlar. Och så katter och en border collie vallhund.

Samuel som är uppvuxen på gården berättar att hans föräldrar hade mjölkkor.

Efter att de lade ner sin verksamhet, i slutet av 1990-talet, var gården utarrenderad i 13 år.

– Det är i huvudsak jag som sköter jordbruket, säger Samuel. Cecilia är farmaceut och jobbar deltid på apotek, så hon hjälper främst till med djurskötsel och köttförsäljning.

Strandbacka gård har direktförsäljning av nöt- och fårkött samt ägg, både via REKO och direkt från gården.

Matskola 23 5
Alfred Ekfors som bor på Strandbacka gård vet redan att han vill bli bonde när han blir stor. För två år sedan köpte han en lappko – ”Söpö” – för egna pengar.

Framtida bonde

Sonen Alfred som börjar i sjuan till hösten tycker om att hjälpa till på gården.

Han vet redan nu att han vill bli bonde när han blir stor och i sommar har han arbetet på gården som ett eget sommarföretag i 4H.

– Alfred brukar börja jobba klockan sju om morgnarna, berättar Samuel. Han hjälper till med att sköta djuren, med att flytta kor och laga hagar. Han gör lite av varje som behöver göras.

Alfred berättar att han för ett par år sedan köpte sin första ko – en lappko som heter ”Söpö” – för egna pengar. Året därpå kalvade kon och har nu en knappt ettårig avkomma.

På Strandbacka gård odlas i huvudsak vall och havre, men även en del korn.

Eftersom Samuel tycker det är intressant med kultursorter odlar han dessutom små mängder av Iivo lantråg, svedjeråg, Dala lantvete, emmer, spelt och svarthavre. Främst för eget bruk.

– Vi brukar sälja svarthavre åt hästägare och tanken är vi så småningom ska få sådana mängder att räcker till försäljning även av de andra sorterna, berättar Samuel.

Matskola 23 6
Cecilia Ekfors demonstrerar hur en stenkvarn i hushållsformat fungerar.

Matskolebarnen trivs på gården. De springer glatt runt och klappar de djur som inte skyggar undan och matar dem med gräs.

Cecilia bjuder på kokta vaktelägg och med en liten hushållskvarn demonstrerar hon hur det går till när sädeskorn blir mjöl.

Mona Ahlsved, verksamhetsledare för Botnia 4H, gläds över att matskolebarnen är uppsluppna och nöjda.

– Det är så roligt att se den genuina glädjen som barnen känner när de inser att de själva kan laga god mat och när de får komma ut till en bondgård och gosa med olika djur, säger hon. Ingen sommar utan matskola!