Sorter Hostoljevaxter 1 Webben
Ett frö av hybridrapsen PR44D06 på väg i jorden. Vid odlingen av höstoljeväxter är en tidig sådd viktig, så plantorna hinner utvecklas tillräckligt långt före vintern. FOTO: Anna Kujala
Jordbruk Tema

Mera höstoljeväxter i växtföljden

Övervintringen ställde till besvär också senaste vinter, men litet nya resultat kunde man i alla fall få fram i de officiella sortförsöken. Under två år tidigare har inga resultat kunnat bokföras.

På sortlistan för höstraps återfinns de kända sorterna PR46W24, PR44D06 (Pioneer Maximus) och Thure. Den mest odlade var Pioneer Maximus med en andel på femtio procent av arealen följd av Armstrong på tio procent och DK Imistar CL på tio procent. Nya lovande sorter är på kommande bara vi får mera resultat att bygga på.

På listan för höstrybs finns sedan gammalt sorterna Largo och Legato. Deras växttid är ungefär två veckor kortare än höstrapssorternas. Largo har behållit platsen som den mest odlade men Legato har också visat sig ha en god vinterhärdighet. Den ger alltså ett alternativ för odlingen av höstrybs. För närvarande odlas Largo på 65 procent av arealen och den nyare sorten Legato på 32 procent.

Om odlingen

För höstraps rekommenderas en planttäthet på hundra plantor per kvadratmeter, för hybridsorter av höstrybs är målsättningen femtio plantor och för populationssorter åttio plantor per kvadratmeter.

Tillväxten på våren kommer snabbt igång om plantans tillväxtpunkt som ligger just ovan markytan har fått skydd av snötäcke över vintern. En tillväxtreglering på hösten kan vara nödvändig för att tillväxtpunkten inte ska skjuta upp alltför mycket över markytan.

En tidig sådd är viktig för att plantorna ska hinna utvecklas tillräckligt långt innan vintern. Då grödan är gles är konkurrensen mellan plantorna mindre vilket också gynnar tillväxten. Då värmesumman når upp till 450 grader efter sådd klarar sig plantorna bra. Sådden ska då gärna ske under en period från medlet av juli till början av augusti. Då hinner rotsystemet utvecklas tillräckligt för att klara vintern.

Eftersom höstoljeväxter utvecklas snabbt på våren är hotet från jordloppor och rapsbaggar mindre än vid odling av våroljeväxter. På hösten är sniglar, harar och hjortdjur de största gisslen. Ogräsbekämpning är viktig redan på hösten, då ett glest bestånd ger rum för ogräs att breda ut sig i. Däremot är bomullsmögel ett mindre problem i höstoljeväxter. Mögelsvampar trivs mindre bra i ett glest och luftigt bestånd och skördens kvalitet blir högre. På grund av risken för klumprotsjuka är det bra att hålla ett intervall på minst fem år i växtföljden.

Raps något mera krävande

Fröskördens klorofyllhalt är vanligen låg, då höstoljeväxter mognar tidigt. Småfåglar kan göra stor skada. Höstraps är en något mer krävande gröda än höstrybs men då odlingen lyckas är skörden betydligt större. Intresset för odling av höstraps har ökat tack vare att kortvuxna så kallade halvdvärgartade sorter har kommit ut på marknaden.

Höstoljeväxter odlades i fjol på totalt 1.700 hektar, varav höstraps på 1.000 hektar. Arealen närapå halverades sedan året innan. På hösten 2018 gick det att så tidigt och den sådda arealen blev hela 5.400 hektar. Hoppas vintern är gynnsam för övervintringen. Såarealen för höstoljeväxter kommer troligen att variera ganska mycket också i framtiden beroende på förhållandena under såtiden.

Skörden av höstoljeväxter blev i fjol inte större än 1,3 miljoner kilogram. Den skördade arealen var tusen hektar och medelskörden uppgick till 1.300 kilogram per hektar. De bestånd som lyckats bra var fina, men utvintring reducerade skörden på många håll.

Hektarskörden har under de senaste åren varierat mellan 800 och 3.000 kilogram, vilket visar att skördepotentialen är stor under gynnsamma år. Höstrybs och -raps avkastar bäst på odlingszon I men också på odlingszon II kan skörden bli helt tillfredsställande. Odling av höstoljeväxter är alltså behäftat med flera utmaningar men då odlingen lyckas får växtföljden ett värdefullt tillskott.

Höstraps och -rybssorterna

Largo (Estland) är en tidig höstrybssort, som i försöken övervintrat bra. Den finns inte i sortförteckningen men är fortfarande en av de mest odlade höstoljeväxtsorterna. Dess kvalitetsegenskaper är goda.

Legato (Plantanova, 2017) är en sort med god vinterhärdighet. Den är en kortvuxen och tidig sort med en avkastning som är något större än Largos. Avkastningen är hög i synnerhet på odlingszon I. Skördens kvalitetsegenskaper är goda, även om oljehalten är lägre än för höstrapssorterna.

Vectra (Tyskland) är en hybridsort av höstraps som odlats länge i Finland. Den trivs bra på odlingszon I och har en ganska god vinterhärdighet. Dess oljehalt är lägre än för de nya sorterna, men högre än för höstrybs.

PR46W24 (S.G.Nieminen) är en hybridrapssort. Sorten är mycket avkastningsrik och har trivts bra också på odlingszon II. Dess vinterhärdighet är lika god som Vectras och stjälken är också lika lång. Fröskörden har en mycket hög oljehalt.

PR44D06 (Berner, 2015) kallas också DuPont Pioneer Maximus. Den är en halvdvärgartad hybridrapssort, alltså kortvuxen jämfört med de andra sorterna. PR44D06 har övervintrat rätt bra och dess avkastning har varit hög på odlingszonerna I och II. Oljehalten är mycket hög.

Thure (Boreal, 2016) är också en halvdvärgartad hybridrapssort. Vinterhärdigheten är rätt god. Thure har haft en väldigt god avkastning på odlingszonerna I och II. Fröet är stort och skörden har god kvalitet.

TEXT & GRAFIK
Kalle Ohralahti
Naturresursinstitutet

PDF: Höstrybs- och raps i de officiella sortförsöken åren 2013-2018. Mätarsorter var höstrybsen Largo, som inte finns i sortförteckningen men odlas mycket och hybridrapsen PR46W24, vars fröskörd har en mycket hög oljehalt.