Jordbruk EU

Miljögrupper kritiserar
EU:s skärpta vargpolitik

Flera europeiska miljö- och djurskyddsorganisationer kritiserar EU-kommissionens skärpta vargpolitik. De hävdar att kommissionens ordförande Ursula von det Leyen far fram med lögner och vilseledande information om vargfaran.

Enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA hävdar djurrättsaktivister och miljögrupper att kommissionen går ut med lögner. Enligt aktivisterna saknas vetenskapliga resultat som skulle bevisa att vargflockar skadar eller dödar boskap och möjligen också människor.

Aktivisterna framhåller att EU:s regler för jordbruksstöd berättigar medlemsländerna att ersätta skador hos boskap som har angripits av vargar. Dessutom stöder EU anskaffningar av skadeförebyggande utrustning på gårdarna.

I ett gemensamt uttalande hävdar de aktuella miljö- och djurskyddsorganisationerna att EU fullt ut kompenserar ersättningar för installationer som skyddar boskap, såsom anskaffning av elstängsel eller inköp av vakthundar.

I organisationernas gemensamma deklaration betonas att vargen är en integrerad del av Europas naturarv och medverkar därmed till att upprätthålla ekosystem och den biologiska mångfalden.

Vargens återkomst i Europa utgör en anmärkningsvärd framgång inom naturvården som inte bör äventyras. Undertecknarna efterlyser en tydlig och opartisk hållning av kommissionen i denna fråga, lyder slutsatsen.

Skrivelsen har undertecknats av bland annat WWF, Euronatur, International Fund for Animal Welfare och ClienthEarth.

Läs också: EU lovar att se över vargens skyddsstatus