Jordbruk

Mindre fosforgödsling
också på Åland

Den 1 oktober fick Åland nya gödslingsregler som framför allt begränsar användningen av fosfor.

– Man kan väl säga att det skärpta hushållandet gällande näringsämnen och speciellt fosfor inte är någon stor överraskning för odlarna. De olika miljöaspekterna kommer i framtiden att få allt större vikt, kommenterar lantbruksinspektör Katarina Rehnström vid landskapsregeringens jordbruksbyrå.

Samtidigt som den nya åländska gödselmedelslagen trädde i kraft börjar man också tillämpa en ny landskapsförordning om användningen av gödselprodukter och naturgödsel som innehåller fosfor.

I princip handlar det om att det som tidigare reglerats i miljöstödet nu kommer att gälla alla och för all odling. Det innebär också att ekologiska producenter måste följa de angivna regleringarna gällande fosforgödsling. Från år 2027 gäller reglerna även dem som gödslar grönområden.

Förändringen medför enligt Rehnström att det nu i huvudsak blir samma begränsningar för användning av fosfor som tidigare krävdes i villkoren för miljöersättningen.

I den nya landskapsförordningen finns en tabell över maximigivor av fosfor enligt bördighetsklass och gröda. För att kunna följa gödslingstabellen behöver man veta markens bördighetsklass och markkarteringen får inte vara äldre än tio år.

Åländska undantag

Det som fortfarande skiljer gentemot finländska fastlandet tabellen är att Åland har kvar skördejustering för potatis och lök, ett stallgödselundantag, samt startgödsling i fruktodlingar.

Beträffande exempelvis spannmål, oljeväxter och vall följder Ålands tabeller för maximigivor av fosfor per hektar och år i det stora hela följer de finska tabellerna.

Men för bland annat potatis och lök har Åland undantag som baseras på markens bördighetsklasser samt på grödornas skördenivå under de senaste fem åren.

Orsaken till undantaget är de kalla vårarna på Åland och behovet av mera lättlöslig fosfor för att växterna ska komma igång och ge en bra avkastning.

– Undantaget innebär att man får sprida stallgödsel på åkrarna i högre utsträckning än på fastlandet. På stallgödselundantaget får tillämpas fosforutjämning, men inte justeringar på basis av skördenivån, förklarar Katarina Rehnström.

Meningen med det nya regelverket är enligt Rehnström ingalunda att godkänna övergödsling, men ändå tillåta en högre gödslingsnivå för odlare som siktar på större skördar.

– Gödslingsnivåerna är ändå sådana att det innebär en långsiktig minskning av markernas fosforvärden. Nivåerna är satta med ambitionen att inte påverka vattenkvaliteten men ändå möjliggöra en lönsam specialodling.

För fruktodlingarnas del är gödslingens maxgivor samma som på fastlandet, men på Åland får man vid anläggningsskedet ge en extra fosforgiva som också baserar sig på bördighetsklasser.

– Startfosfor kan enbart ges vid anläggningsskedet och före mitten av maj, betonar lantbruksinspektören.

Tabell 1: Maximigivor av fosforgödsling (kg/ha/år) på basis av bördighetsklass.
Tabell 2: Maximala tillskott (kg/ha/år) till fosforgödslingsmängderna på basis av uppnådd skördenivå av spannmål och oljeväxter.