Skogsmarschen 1 Webben
Det var i dimmiga förhållanden jord- och skogsbruksminister Sari Essayah fick bekanta sig med den lokala skogsmarken. Till höger ses skogsägare Veli-Pekka Talvela, till vänster ordförande för MTK:s skogsfullmäktige Mikko Tiirola.
Tema

Minister Sari Essayah
öppnade skogsmarschen

Förra veckan ordnades skogsmarschen runtom i Finland. Under öppningsceremonin vid skogsmarschens minnessten i Träskända framförde jord- och skogsbruksminister Sari Essayah i sällskap av representanter från SLC och andra organisationer statsmaktens hälsning. Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah lyfte fram värdet av ett framtidsorienterat skogsbruk och en nationell skogspolitik.

Dimman låg tät över skogarna i Träskända då jord- och skogsminister Sari Essayah tillsammans med representanter från olika intressebevakningsorganisationer promenerade till skogsmarschens minnessten. Där hälsades sällskapet välkomna av Veli-Pekka Talvela från gården Malmari som äger markerna i trakten.

– Välkomna hit till en skog som också tidigare varit skådeplats för viktiga skogsevenemang.

Talvela hänvisade till den första skogsmarschen som öppnades på platsen av president Paasiviki år 1950. Då liksom nu var tanken med marschen att lyfta fram värdet av skogsskötsel och tillväxt – något som nuvarande jord- och skogsbruksministern Sari Essayah även tog upp i sitt tal inför de samlade.

Ministern talade för ett framtidsorienterat skogsbruk

– Idag demonstrerar vi, men inte mot någon eller något, utan för en god skogsskötsel och framtiden, löd Sari Essayah öppnande ord.

Ministern lyfte fram hur skogsmarschen och andra folkupplysningskampanjers gjort Finland till en skogsstormakt där skogen utgör en väsentlig del av nationalekonomin.

– Nu njuter vi av frukterna av det goda arbete som påbörjades under 1950-talet. Med hjälp av skogssektorn har en stor del av välfärdssamhället byggts upp.

Essayah påpekade också vikten av skogsägandet och hur det är skogsägaren som ser till att skogen mår bra och växer. Hon lyfte ändå fram några kommande politiska åtgärder.

– En viktig skrivning i regeringsprogrammet är att regeringen vill se över lagstiftningen gällande dödsbon exempelvis beträffande obligatorisk förtydligande lagfart och andra åtgärder som kan främja användningen av skogarna. Samt vill vi se till att eftersläpande förstagallring blir utförd.

Skogsmarschen 2 Webben
Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah fick äran att visa sina färdigheter med röjkniven.

Ökad tillväxt fortfarande ett viktigt mål

Ministern konstaterade också att ett av skogsskötselns viktigaste syften är att förbättra tillväxten i skogarna. Här lyfte hon fram övergången till skogsbrukets nya stödsystem som äger rum efter årsskiftet.

– Stödsystemets syfte är fortfarande av få till stånd större tillväxt i skogarna – stöden skall åtgärda eftersläpande vård av plantbestånd och förbättra tillväxtförutsättningarna genom ask- och borgödsling. Med förädlade frön och plantor kan vi också inverka positivt på skogens tillväxt och kvalitet.

Ministern tangerade också skyddsaspekten. 

– Den skyddade arealen har vuxit i hela landet. Ytterligare skydd riktas i enlighet med regeringsprogrammet genom att skydda statens gamla naturskogar.

Essayah lyfte även fram regeringens avsikter att förstärka den nationella skogspolitiken. Hon tillstod dock att det under de kommande åren kommer att läggas en allt högre press på skogarna också från utlandet.

– EU-regleringen och internationella avtal verkar direkt och indirekt på skogsbranschens verksamhetsmiljö och verksamhetsförutsättningar. Det politiska samarbetet med andra likasinnade skogsländer är därför viktigt för att skogspolitiken skall förbli nationell även i framtiden.

Essayah betonade slutligen att skogsskötseln måste ses som en investering i framtiden, och något som görs för kommande släktled.

– Skogsmarschen är en demonstration för framtiden. Vi har hälsosamma och livskraftiga skogar, så låt oss ta hand om dem och bygga välfärd i Finland.

Skogsmarschen 3 Webben
SLC:s skogsombudsman Anders Portin kommenterade skogsbruket med bibelcitat.

Skogsombudsman öppnade med bibelcitat

Under evenemanget lyfte MTK:s ordförande Juha Marttila i sin talartur fram skogens ekonomiska värde och mångsidighet samt skogsägandet.

MTK:s skogsfullmäktiges ordförande Mikko Tiirola framförde behovet av att med en modern skogsmarsch uppmuntra landets skogsägare att känna glädje och stolthet över skogsägandet och arbetet för skogens väl.

Även SLC:s skogsombudsman Anders Portin höll ett tal som han till ministerns förnöjelse öppnade med en bibelvers från första konungaboken där världens första virkeshandel finns dokumenterad.

– Då gällde det att bygga ett tempel, och än idag bygger vi i trä. Men vi har också lärt oss att använda trä i produkter som tidigare tillverkades av fossila råvaror. Med växande skogar kan vi skapa nya produkter och därmed också göra en gärning för klimatet.

Portin lyfte fram de förändringar som skett inte bara sedan forntiden, men också sedan den första skogsmarschen – främst beträffande forskning och mångbruk.

– Vi tar hela tiden steg framåt, vilket är ett bra budskap att föra fram när vi genomför skogsmarschen år 2023.