Demo Bruessel 2024 1
I veckan före EU-valet körde bönder ännu en gång in till Bryssel för att protestera framför den kända byggnaden Atomium. PRIVAT FOTO
Jordbruk EU

Missnöjda EU-bönder
protesterade inför valet

Missnöjda EU-jordbrukare vädrade ännu strax före parlamentsvalet sina frustrationer mot jordbrukspolitiken. Demonstranter spärrade av motorvägen mellan Frankrike och Spanien. I Bryssel protesterade bönder framför det kända monumentet Atomium.

Spanska och franska demonstranter blockerade på måndagen en motorväg över gränsen mellan de två länderna. Enligt den spanska bondegruppen Revolta Pagesa var det första gången som spanska och franska bönder arrangerade en gemensam protest.

Enligt lokala tidningar blockerade bönderna motorvägen vid den fransk-spanska gränsen, men majoriteten av demonstranterna uppges ha kommit från Frankrike. Vägspärren hävdes på tisdagsmorgonen efter 24 timmar.

500 traktorer kom till Bryssel

Bryssel har de senaste månaderna varit skådeplats för talrika demonstrationer, av vilka en del dessvärre har spårat ur. Det är förmodligen anledningen till att bönderna denna gång inte fick tillåtelse köra in i själva staden och Europakvarteren.

Följaktligen samlades demonstranternas traktorer fem kilometer från centrum, kring det kända byggnadsverket Atomium. Enligt nyhetsbyråerna representerade en del av demonstranterna mer eller mindre radikala grupperingar.

Den tyska nyhetsbyrån ntv konstaterade att många viktiga organisationen tydligen lyste med sin frånvaro. Viktiga europeiska bondeorganisationer som Coceral-Cogeca och tyska DBV deltog inte i träffen. Ingen EU-parlamentariker var heller på plats.

Enligt den jordbrukssajten TopAgrar stod den radikala organisationen ”Farmers Defence Force” (FDF) bakom aktionen. FDF organiserade under fjolåret massiva protester mot Nederländernas miljöpolitik.

Den belgiska ledaren för FDF Bart Dickens uppgav på förhand att arrangörerna väntade mellan 10.000 och 20.000 demonstranter till arrangemanget. Enligt polisens uppskattning mötte 1.200 demonstranter upp i 500 traktorer.

Rädsla för fler konflikter

Motsättningarna mellan EU-bönder och politikerna i Bryssel har ofta genererat konflikter de senaste månaderna. Känslorna svallar i många hörn av den europeiska unionen, både i de östra och de västra delarna av EU. Lugnast är det uppe i norr.

Demonstranterna i Bryssel fordrade att kommissionen ska återkalla planerna på EU:s gröna giv. De samlade bönderna krävde bland annat ett effektivare skydd av EU:s inre marknad och mer stöd till djurbönderna.

Enligt polisen gick det huvudsakligen städat till under samlingen i Bryssel. Bönderna kritiserade kommissionens aktuella planer och beklagade att dagens jordbrukare saknar reella möjligheter att bedriva jordbruk på EU:s villkor.