Jordbruk SLC

Mjölkdelegationen:
Oklarheten med djurskyddslagen
och avbytarservicen oroar
producenterna

Mjölkdelegationen uttrycker sitt missnöje över den oklarhet som råder gällande djurskyddslagen och avbytarservicen. Mjölkproducenterna behöver kontinuitet och framtidstro i sin vardag.

Petra Thodin är mjölkproducent och medlem i SLC:s lokalavdelning i Purmo. Hon är också representant för andelslaget Maitosuomi i MTK:s mjölkdelegation.

– Djurskyddslagen har ju beretts i åtta års tid och därför är det beklagligt att den inte kunde godkännas ens under den här mandatperioden. Efter riksdagsvalet är det knappast samma personer som bestämmer så det är svårt att säga hur det går med den. Det är verkligen synd om allt arbete som gjorts inte är till någon nytta, säger hon.

Avbytarservicen fanns det politisk samstämmighet om, men den reformen var igen anknuten till landskapsreformen. I och med att landskapen inte blev av fall föll också förnyandet av avbytarservicen.

– Gärna kunde förstås avbytarservicen förstås få omfatta fler lagstadgade semesterdagar, nu är det ändå fråga om 26 personliga semesterdagar. Särskilt vid sjukdomsfall har avbytarservicen stor betydelse. Är man två personer som jobbar på en gård har man alltid ett visst skyddsnät, men är man ensam är avbytarservicen av yttersta vikt, säger hon.

En producentfamilj arbetar i medeltal 4.000 timmar per år på en mjölkgård.