Mjölkproduktionen kommer att öka betydligt i framtiden, men trots att befolkningsökningen ger 1,2 miljarder fler konsumenter fram till 2030 kommer prisfluktuationerna inte att försvinna. Det konstaterades på ett mjölkseminarium på EuroTier i Hannover.
Det kommer att ske många förändringar inom mjölkproduktionen globalt fram till 2030. Enligt forskningsnätverket IFCN ökar världens mjölkproduktion de kommande tolv åren med 35 procent.
–Den enskilt största orsaken till det är att världens befolkning ökar med 16 procent till 8,7 miljarder fram till 2030. Halva efterfrågan har att göra med att det om tolv år finns 1,2 miljarder fler konsumenter, säger säger Torsten Hemmer, direktör för IFCN.
Han var en av talarna på ett seminarium om mjölk- och mejeriindustrin som ordnades i samband med världens största jordbruksmässa EuroTier i Hannover, Tyskland. Den enskilt största ökningen av mjölkproduktionen kommer att ske i Södra Asien som enligt statistiken ökar med hela 64 procent. I Europa sker endast små ökningar i produktionen.
Färre och större
–Samtidigt minskar antalet mjölkgårdar globalt med 14 miljoner, men de som fortsätter kommer att växa i medeltal med 29 procent jämfört med nu. Produktionen per gård kommer att också att öka med hela 54 procent och produktionen per ko ökar med hela 23 procent mer jämfört med nu, berättar Hemmer.
IFCN har utgått från en modell som tar hänsyn till den politiska aspekten som att det i stora delar av världen råder fred och att marknaden fortsatt är öppen. Vegantrenden finns också med.
–Vi jobbar enligt scenariot att det blir mera fred i världen och att konsumenterna också framöver efterfrågar mjölkprodukter. Men ökar andelen veganer betydligt så kommer efterfrågan att minska. Däremot har vi också räknat med att andelen veganer ökar främst i rika länder där man har råd att välja andra produkter.
–Men om utvecklingen går enligt våra beräkningar måste den globala produktionen av mjölk öka kraftigt, konstaterar han.
Utgå från att världen förändras snabbt
Hur bör en vanlig mjölkproducent med framtidstro tänka inför framtiden?
–Som mjölkproducent måste du utgå från att världen förändras och att förändringarna kommer snabbare än du tror. Var strategisk, tänk positivt och var beredd på att göra operationella ändringar. Det är mitt råd, säger Hemmer.
Avgörande för mjölkproduktionens framtid är priserna som har gått upp och ner de senaste åren. René Döbelt, vice president för DLG i Tyskland, menade på seminariet att det är något som de europeiska mjölkproducenterna måste vänja sig med.
–Volatiliteten kommer inte att minska utan priserna går upp och ner och går i cykler. Sker det en prisökning kommer den inte att vara stor. I stället tror jag att vi får vänja oss vid ett mjölkpris per liter på kring 30 cent, säger Hemmer.
Han visade statistik för att mjölkpriserna 2006-2018 påminner om en berg- och dalbana. Ungefär vart tredje år sker prissänkningar som därefter följs av högre priser. Skillnaden kan vara upp till 50 procent.
–Ser vi bakåt har vi en ett läge på marknaden som påminner om en berg- och dalbana och just nu är vi inne i en stabilare period. Men det är så mycket som påverkar mjölkpriset och det är svårt att reagera på produktion, lager och efterfråga. Det här bidrar till att marknaden också i framtiden kommer vara volatil, säger han.
Långtidsmedeltalet för 2007-2016 är 40 dollarcent per mjölkliter medan världsmarknadspriset 2016-2018 är nere på 35 dollarcent per liter.
–Det här kan vara den nya verkligheten, säger han.