Jordbruk SLC

Mjölkutskott kräver åtgärder för
att öka sådden av proteingrödor
och foderspannmål

Södra producentförbundens mjölkutskott sökte vid sitt möte den 18 mars lösningar för att komma över kostnadskrisen. Utskottet ser att livsmedelsproducenter nu mer än någonsin behövs för att trygga vårt lands försörjningsberedskap. Detta kräver dock ett antal åtgärder för att förbättra lönsamheten.

Det försörjningsberedskapspaket på 300 miljoner euro som regeringen beslutat om kan bara vara en del av lösningen. I fortsättningen måste lösningen komma från marknaden där de olika parterna i livsmedelskedjan måste ta sitt ansvar.

Utskottet anser det nödvändigt att öka arealen proteingrödor och foderspannmål jämfört med tidigare år. Nu om någonsin behövs en toppskörd för att göra det möjligt för mjölkgårdarna att klara sig över följande vinter. Regeringen måste hitta sätt att medverka till detta genom försörjningsberedskapspaketet.

Att öka proteinsjälvförsörjningen ses också som nödvändigt på lång sikt. Ökat samarbete mellan mjölkgårdar och växtodlingsgårdar ses som önskvärt och välkommet för att säkerställa fodertillgången.

I detta läge anser utskottet det också nödvändigt att för den kommande växtsäsongen tillfälligt öka de maximala näringsämnesmängderna per hektar för användning av stallgödsel. När gödselmedel och bränslen är rekorddyra bör det vara möjligt att uppnå goda skördar genom att optimera spridningen av stallgödsel.