Mykotoxiner
Alexis Nathanail är forskare vid Unilever i Storbritannien och har forskat i hur modifierade mykotoxiner uppstår som en biprodukt i växters, djurs och mikroorganismers ämnesomsättning samt i olika livsmedels tillverkningsprocesser.
Jordbruk

Modifierade mykotoxiner
kan ha stor inverkan på
livsmedelssäkerheten

Alexis Nathanail är forskare vid Unilever i Storbritannien. Förra veckan talade han om sitt primära forskningsämne, modifierade mykotoxiner och kemisk modifikation, vid Livsmedelsverket i Helsingfors.

Mykotoxiner är giftiga sammansättningar som produceras naturligt av olika slags svampar. I växtodlingen känner vi till mykotoxinerna som svampsjukdomar som angriper spannmål. Mykotoxiner i livsmedel och foder kan ha allvarliga hälsoeffekter.

– Mykotoxiner i livsmedel och foder kan förstås få ödesdigra konsekvenser för såväl människor som djur, säger Nathanail.

Biprodukt av ämnesomsättningen

Modiferade mykotoxiner uppstår som en biprodukt i växters, djurs och mikroorganismers ämnesomsättning samt i olika livsmedels tillverkningsprocesser.

Dessa substansers kemiska och toxikologiska processer skiljer sig från egentliga mögeltoxiner och kan förekomma i livsmedel och foder i varierande grad.

– Olika mögelsjukdomar på spannmål är det som jordbrukare och växtodlare bäst känner till. Men det är fortfarande oklart exakt hur DON-halten påverkas och hur det överlag passar in här. En del saker känner vi till, som att mycket är växtrelaterat, säger han.

Ämnesomsättningen i spannmål är sådan att den framkallar en kemisk förändring som kan ge upphov till modifierade mykotoxiner. När det gäller livsmedel så ger Nathanail ett konkret exempel.

– Jäsningsprocessen vid ölbryggning är ett exempel på hur den kemiska modifieringen kan bilda modifierade mykotoxiner, säger han.

Fortsatt forskning behövs

Nathanail efterlyser fortsatt forskning inom området. Den tidigare forskaren vid Livsmedelsverket i Finland jobbar i dag vid multinationella storkoncernen Unilever i Storbritannien, verksam bland annat inom livsmedelsbranschen.

– Det finns ett stort behov av mer forskning inom det här området. Forskningsrönen och vad där framkommer kommer ha oanad betydelse för livsmedelssäkerheten och övriga aspekter som har att göra med livsmedel och foder, säger han.

Svampar och svampsjukdomar i olika former kommer alltid att existera.

– Med fungicider kan vi mildra svampsjukdomarnas giftiga inverkan. Men svampar har alltid funnits och vi människor kan enbart flytta på eller avgifta dem, avslutar Nathanail.