Satokausikalenteri Lahiruokapaiva 02 Niipalan Tila 002
Närmatsdagens rötter sträcker sig tillbaka till 2016, då matproducenterna för första gången öppnade sina dörrar för allmänheten. Då var evenemanget ännu känt som Köp av bonden-dagen, men namnet byttes till sin nuvarande form 2021.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Närmatsdagen
varar två dagar i år

Närmatsdagen 2024 varar för första gången två dagar i stället för en. Under veckoslutet den 7-8 september öppnar gårdar, turistattraktioner, trädgårdar och andra aktörer på landsbygden sina dörrar för allmänheten.

Den nationella Närmatsdagen firas igen i september. I år firas landsbygden och den inhemska maten med dubbel intensitet: evenemanget som tidigare varade en lördag fortsätter nu även på söndagen. Arrangörerna håller öppet för gäster lördagen den 7 september och om de så önskar även söndagen den 8 september.

– Idén om en tvådagars händelse föddes ur arrangörernas och besökarnas önskemål. Nu hinner besökarna bekanta sig med flera landsbygdsdestinationer och närmatsdelikatesser då besökstiden är dubbelt så lång, berättar Anna Mäkinen, koordinator för Närmatsdagen från Landsbygdsnätverket.

I början av september är den inhemska maten på allas läppar: under samma vecka firas inte bara Närmatsdagen utan också Finländska matens dag.

Arrangörer från hela Finland önskas

Landsbygdsnätverket bjuder in producenter, gårdar, trädgårdar, tjänster, företagare och vidareförädlare som arbetar med närmat och landsbygd som arrangörer av Närmatsdagen. Även aktörer inom upplevelseturism på landsbygden, proffs inom matbranschen, föreningar och sällskap bjuds in.

– Under veckoslutet får alla som vill uppleva landsbygdens upplevelserikedom. Vi hoppas att producenter av närmat och andra företagare på landsbygden i hela Finland inspireras att öppna sina dörrar, säger Anna Mäkinen.

Arrangörerna kan enkelt anmäla sig på Närmatsdagens webbplats på adressen närmatsdagen.fi. Anmälan kan göras när som helst före evenemanget, men senast den 16 augusti kan de som anmält sig beställa ett gratis materialpaket för arrangemang av evenemanget.

Närmatsdagens popularitet har ökat från år till år. Förra året deltog över 300 arrangörer. Totalt besöktes resmålen av cirka 71.000 – mer än dubbelt så många som år 2022. Evenemanget är kostnadsfritt för både arrangörer och besökare.

Närmatsdagens rötter sträcker sig tillbaka till 2016, då matproducenterna för första gången öppnade sina dörrar för allmänheten. Då var evenemanget ännu känt som Köp av bonden-dagen, men namnet byttes till sin nuvarande form 2021.