Kemikoncernen Bayer bereder sig som bäst för nästa glyfosatprocess i en amerikansk domstol. Den Bayer-ägda Monsanto-koncernen anklagas för att ha förorsakat cancer hos en användare av glyfosat.
Sammanlagt har 9.300 klagomål anhängiggjorts mot Bayer i USA. Processerien inleddes senaste höst med skadeståndskravet från skolvaktmästaren Dewayns Johnson, som uppgav att han hade drabbats av lymfkörtelcancer efter användning av glyfosat.
Den 25 februari är det dags för fallet Edwin Hardeman, som likaså anser att Bayer och produkten glyfosat har förorsakat hans lymfkörtelcancer. Målet är del av ett så kallat multi-district-förfarande där flera fall kan knytas tillsammans.
Därmed kan domstolens utslag i fallet Hardeman bli utslagsgivande för liknande processer längre fram. Bayer har redan före begynnelsen av själva målet nått en delseger. En distriktsdomstol har gått med på att dela processen i två faser.
I den första fasen tar rätten uteslutande ställning till frågan om det råder ett sammanhang mellan glyfosat och Hardemans cancer. Om juryn delar denna åsikt, fortsätter processens andra fas, som ska utreda om Monsanto har gjort sig skyldig till en felhandling.
Den målsägandes, d.v.s. offrets advokater, hävdar att Bayers dotterbolag Monsanto har manipulerat myndigheterna och den allmänna opinionen. Det är ännu svårt att förutse utgången av processen.
Bayers köp av Monsanto har blivit en dyr affär. Enligt planerna ska omkring 12.000 arbetsplatser bortrationaliseras i fusionsprocessen, varav mer än 4.000 arbetsplatser inom koncernens jordbruksverksamhet.
Kostnaderna för avgångsvederlag och förtidspensioner är höga. Bayer uppges ha reserverat 4,4 miljarder euro för engångskostnader. Därtill kommer processrisker och eventuella skadeståndsersättningar som kan stiga till kännbara belopp.