Jordbruk EU

Nästan halva EU
lider av svår torka

Nya siffror från EU bekräftar att 47 procent av arealen i den europeiska unionen lider av torka. Detta väntas få svåra konsekvenser för skörden, befarar experter. 17 procent av den torra arealen befinner sig i ett ”alarmerande” tillstånd.

Detta tillstånd förebådar negativa konsekvenser för både skördar och vegetationen. Situationens allvar förstärks av att torkan på många håll redan klassificerades som nästan lika svår i juli månad, då 46 procent av EU-arealen redan hade hamnat i farozonen.

Det ovanligt heta och torra vädret riskerar att medföra kännbara skördeförluster i stora delar av den europeiska unionen. Utsikterna för utvecklingen av sommarkulturer som majs, har dragits ned i väsentlig utsträckning.

De senaste regnen i vissa regioner i Europa kan möjligen lokalt lindra konsekvenserna. Ställvis mycket häftiga regn kan å andra sidan förorsaka skador och förluster i grödorna. Detta minskar de positiva effekterna.

Europas torraste regioner är enligt meteorologerna lokaliserade till Italien, Spanien, Portugal, Frankrike, Tyskland, Nederländerna samt Belgien, Luxemburg, Rumänien, Ungern, Nordserbien, Ukraina, Moldavien, Irland och Storbritannien.

Regioner som redan i ett tidigt skede plågades av torka är norra Italien, södra Frankrike och vissa delar av Ungern och Rumänien. I de västeuropeiska Medelhavsområdena torde vädret förbli ovanligt varmt och torrt ännu i november.