Konflikten om jordbrukets nedskärningsmål för kväveutsläpp försätter Nederländernas bönder i fortsatt raseri. Gator och motorvägar har under sommaren blockerats med brinnande höbalar. Till och med skottlossning har förekommit.
Ilskan riktar sig i första hand mot regeringen, som måste sänka kväveföroreningarna. Sedan år 1990 har utsläppen av kväve minskat med hälften, men det räcker inte. Den högsta domstolen har fastslagit att åtgärderna måste skärpas.
Det konkreta målet är att sänka emissionerna av kväveoxider med 50 procent fram till 2030. För att nå målet, måste boskapsskötseln bantas ned. Enligt regeringens beräkningar borde en tredjedel av alla husdjursgårdar läggas ned.
Planerna har genererat en häftig konflikt mellan landets jordbruksproducenter och regeringen. Jordbrukarna har gått ut på gatorna med ilskna protester. Demonstrationerna har tidvis genererat upp till hundra kilometer långa bilköer.
Häftiga upplopp
Protesterna kulminerade i slutet av juni, då bönderna brände höbalar längs vägarna, byggde vägspärrar av stinkande exkrementer och stoppade trafiken i de stora städernas centrumkvarter.
En kväll i slutet av juni samlades en ilsken mobb framför huset där den ansvariga miljöministern Christiane van der Wal är bosatt. Ministern själv var inte hemma men hennes familj blev skräckslagen av tumultet.
De övervägande unga demonstranterna bröt sig genom en vägspärr och dumpade gödsel framför huset. Situationen hettades upp till den grad att polisen avlossade skott mot en av de deltagande traktorerna.
Polisen befarade att den sextonåriga föraren försökte köra över poliserna med sin traktor. Till slut kom ingen till skada men händelsen upplevdes av alla parter som chockerande. Poliserna medgav att de hade överreagerat i en farlig situation.
Den nederländska producentorganisationen LTO förstår böndernas ilska och indignation, eftersom de statliga åtgärderna skulle få katastrofala konsekvenser för landsbygden som helhet. Planerna skulle drabba boskapsskötseln mycket hårt.
Minister Christiane van der Wal presenterade nyligen skärpta krav för reduktionen av kväve. Kväveutsläppen ska sänkas med 50 procent fram till 2030. För ändamålet har regeringen fastställt sparmål för de enskilda regionerna.
Regionerna själva fastställa med vilka åtgärder målet ska nås. I vissa regioner gäller ett sparmål på upp till 70 procent. Landsbygden och jordbruket är mest utsatta i sammanhanget. Bönderna saknar perspektiv för framtiden.
Jordbrukarna känner en hård press. En del av gårdarna överväger att ställa om verksamheten till ekologisk produktion. Alternativet är att om möjligt flytta produktionen till ett annat område eller komplett upphöra med näringen.
Landet behöver sina bönder
Politikern och journalisten Carolina van der Plas befarar att det nederländska jordbruket riskerar att utplånas. Van der Plas har grundat rörelsen ”Boer Burger Beweging” (BBB), en politisk grupp som syftar till att lyfta fram jordbrukets betydelse för det urbana samhället.
BBB ska främja ett samförstånd mellan bönder och medborgare i Nederländerna. Rörelsen uppmärksammar betydelsen av matens ursprung och vikten av att också i fortsättningen producera högkvalitativa livsmedel i Nederländerna.
Tanken är att förbättra den ömsesidiga förståelsen mellan konsumenter och jordbrukare. Bönder klarar sig inte utan medborgare och medborgarna behöver sina bönder. Vi måste förstå varandras positioner, framhåller Carolina van der Plas.